Linkovi

Inspekcije se nastavljaju uz pomoæ helikoptera - 2003-01-07


Vojni inspektori Ujedinjenih nacija prvi put su koristili helikoptere od kako su poèeli potragu za zabranjenim oružjem u Iraku, krajem novembra prošle godine, odbacujuæi optužbe iraèkog predsednika Sadama Huseina da se bave obaveštajnim aktivnostima. Vojni inspektori tvrde da nastoje da obavljaju svoj posao na profesionalan i objektivan naèin.

Desetak struènjaka je posetilo jednu fabriku za proizvodnju fosfata, oko 400 kilometara zapadno od Bagdada. Ta fabrika je preradjivala uranijum pre rata u Persijskom zalivu. Vojni eksperti æe koristiti oko šest helikoptera, nastojeæi da intenziviraju inspekcije. Pored toga, oni su uspostavili novu bazu na severu Iraka da bi svoje inspekcije u toj oblasti uèinili efikasnijim. Drugi inspektori su posetili najmanje pet lokacija.

Inspektori Ujedinjenih nacija su saopštili da do sada nisu pronašli dokaze o postojanju zabranjenog programu proizvodnje oružja u Iraku, nakon èetvorogodišnjeg odsustva iz te zemlje.

U medjuvremenu, SAD i Britanija ubrzavaju upuæivanje vojnika u Persijski zaliv radi moguæeg rata u Iraku. Predsednik Buš je izjavio da Bagdad još uvek ima vremena sa spreèi oružani sukob. Medjutim, amerièki predsednik je rekao da je prkosni govor predsednika Huseina, u kome je on optužio inspektore da se bave špijunažom, obeshrabrujuæi, posebno u svetlu optužbi Vašingtona da je deklaracija o naoružanju koju je Irak podneo Ujedinjenim nacijama nepotpuna.

XS
SM
MD
LG