Linkovi

Britanija upozorava da se opasnost od terorizma ne može ignorisati - 2003-01-07


Bler je rekao ambasadorima da se Britanija ne slaže u svakom pitanju sa Sjedinjenim Državama, ali da po pitanju opasnosti od terorizma London èvrsto stoji uz Vašington. Govoreæi posebno o Iraku, premijer Bler je rekao da se Sadam Husein mora razoružati na jedan ili drugi naèin i da æe, u protivnom, biti plaæena cena za to:

”Ukoliko svet ne zauzme èvrst stav po pitanju oružja masovnog uništenja i ne pošalje jasan signal, onda æemo - po mom uverenju - kasnije snositi posledice te naše slabosti.“

Premijer Bler je rekao diplomatama kako se nada da neæe biti neophodno ulaziti u rat sa Irakom, ali da bi - ako se to dogodi - želeo da i druge zemlje podrže Sjedinjene Države:

”Amerika ne bi trebalo da bude prisiljena da se sama hvata u koštac sa tim. Svi bismo trebali da uèestvujemo. Naravno da bi trebalo iæi preko Ujedinjenih nacija. To je bila naša želja i to su Sjedinjene Države i uradile. Ali ako volja Ujedinjenih nacija bude zanemarena, onda bi ta volja morala biti sprovedena silom.“

Nešto ranije, britanski sekretar za odbranu Džefri Hun objavio je u Donjem domu aktiviranje oko hiljadu i 500 vojnih rezervista, uz kasnije poveæanje tog broja.

XS
SM
MD
LG