Linkovi

Rekacija SAD na govor Sadama Huseina - 2003-01-06


U govoru održanom preko televizije iraèkom narodu, predsednik Sadam Husein je optužio inspektore Ujedinjenih nacija za naoružanje da prikupljaju obaveštajne podatke. U istom govoru on je pohvalio dva samoubilaèka bombaška napada juèe u Tel Avivu kao ”herojske napade“. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je te primedbe nazvao ”žalosnim“. On je rekao da su inspektori u medjunarodnoj misiji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i naglasio da njihov rad mora da se nastavi:

”Izjave Sadama Huseina u kojima optužuje inspektore za naoružanje da sprovode obaveštajne aktivnosti jesu pokušaj da se skrene pažnja sa èinjenice da Irak još uvek nije pokazao znake da æe se lišiti oružja masovnog uništenja.“

Gospodin Flajšer je rekao da prema novinskim izveštajim Irak nije oklevao da špijunira inpekcijske timove u prošlosti. Predstavnik Bele kuæe je rekao da su prisluškivaèi bili postavljeni u njihove sobe i da su njihovi razgovori bili praæeni.

”Inspektori daju sve od sebe i predsednik je zahvalan zbog tih nastojanja. Medjutim, imajte na umu sredinu u kojoj oni rade. Iraèani su ti koji su postavili prepreke.“

Predstavnik Bele kuæe je upotrebio još jaèu i emocinalniju retoriku u odgovor na komentare Sadama Huseina o napadima na Izrael. On je rekao da ne postoji opravdanje za samoubilaèke bombaške napade i nazvao pohvalu iraèkog lidera ”užasavajuæom“. Ari Flajšeru je zatim postavljeno pitanje o merama odmazde koje je preduzeo Izrael, ukljuèujuæi odluku da se zabrani palestinskim funkcionerima da održe kljuène sastanke na Zapadnoj obali i u inostranstvu. On je podvukao da su bar 22 osobe ubijene u juèerašnjim bombaškim napadima u Tel Avivu okarakterisavši te napade kao ogromne. Flajšer je dodao da Izrael ima pravo da se brani, ali da mora imati na umu i posledice.

XS
SM
MD
LG