Linkovi

Medjunarodna agencija za atomsku energiju demantovala optužbe Sadama Huseina - 2003-01-06


Medjunarodna agencija za atomsku energiju sa sedištem u Beèu, kategorièki demantuje optužbe Sadama Huseina da se njeni inspektori bave ”obaveštajnim aktivnostima“. Iraèki predsednik je, naime, optužio inspektore da sežu van svog mandata koji je odredio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Predstavnica pomenute agencije, Melisa Fleming, je demantovala te optužbe:

”Rekli bismo da svoje zadatke obavljamo profesionalno, sistematski i na uljudan naèin. Radimo u skladu sa našim mandatom i rezolucijom i ni na koji naèin nismo segnuli van tih okvira. Svaka optužba da se bavimo obaveštajnim aktivnostima, kojom se sugeriše da izveštvaamo ili prikupljamo informacije za pojedine vlade, je potpuno pogrešna. Mi imamo mandat u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti i nismo u službi nijedne vlade.“

Gospodja Fleming je dodala da inspektori ne pretražuju ljude, veæ se usredsredjuju na objekte u potrazi za dokumentacijom. Inspektori takodje intervjuišu iraèke nauènike, u skladu sa ovlašæenjem Saveta bezbednosti. Amerièki funkcioneri su nedavno zahtevali da inspektori budu agresivniji u potrazi za zabranjenim oružjem u Iraku.

XS
SM
MD
LG