Linkovi

Sadam Husein optužuje UN za špijunažu - 2003-01-06


Tokom snimljenog TV govora kojim je obeležen dan Iraèke armije, Sadam Husein je optužio inspektore za naoružanje Ujedinjenih nacija da su se bavili, kako se izrazio, èisto obaveštajnim aktivnostima:

Iraèki lider je optužio inspektore Ujedinjenih nacija da su prikupljali imena iraèkih nauènika, postavljali nametljiva pitanja i raspitivali se o vojnim bazama i oružju koje nije zabranjeno. On je optužio Sjedinjene Države da pokušavaju da nateraju inspektore da segnu van svog mandata time što bi ubedili inspekcijske timove da agresivnije ispituju lokalne nauènike o iraèkim programima naoružanja. Predsednik Husein je takodje optužio Sjedinjene Države da pospešuju zategnutost kako bi skrenule pažnju sa, kako se izrazio, neuspele amerièke bliskoistoène i ekonomske politike i izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Iraèki predsednik je saopštio da æe iraèki narod i vojska pobediti u svakom eventualnom Amerikancima predvodjenom vojnom napadu jer je, kako se izrazio, pravda na njihovoj strani. U medjuvremenu, inspekcijski timovi Ujedinjenih nacija su danas, dan pošto su izveli rekordnih 16 pretraga, pregledali bar èetiri iraèka objekta u potrazi za zabranjenim oružjem.

XS
SM
MD
LG