Linkovi

Razgovor sa Majklom Kosanoviæem, predsednikom crkvenoškolske opštine Sveti Luka - 2003-01-06


M.K.: Proslaviæemo Božiæ kao što smo to èinili proteklih 40 godina, od kako smo osnovali našu parohiju, i kao što su to èinili svi amerièki Srbi od kako su stigli na ovaj kontinent. Na Badnje veèe èlanovi srpske zajednice æe uneti okiæeni badnjak u crkvu, a posle službe æe se služiti tradicionalna posna veèera, zatim æe se izvršiti paljenje badnjaka, i pripremiti se za jutarnju službu na sam dan Božiæa. Èlanovi porodica srpske zajednice æe se okupiti u crkvi, dok æe majke i bake kod kuæe pripremati hranu. Deca æe biti sreæna jer nisu u školi, veæ proslavljaju Božiæ.

B.M.: Srbi odavno žive u Americi. Da li su se verski obièaji promenili i ako jesu, do koje mere?

M.K.: Koliko ja znam, obièaji se uopšte nisu promenili. Amerièki Srbi nisu promenili obièaje koje su doneli njihovi preci u ovu zemlju. Moji deda i baka su došli u Ameriku poèetkom prošlog veka. Moj otac je rodjen ovde. Ja sam rodjen ovde, kao i moja deca, ali mi svi održavamo i poštujemo sve sprske tradicije i verske obièaje.

B.M.: Da li su se novodošli srpski doseljenici prikljuèili srpskoj zajednici u Vašingtonu i da li se prilagodjavaju ovdašnjim obièajima i naèinu života?

M.K.: Mi smo im pokazali da se obièaji koje oni poznaju i vole ovde održavaju, što oni poštuju. To im omoguæava da nam se odmah prikljuèe i asimiliraju u srpsku zajednicu, i , uopšte, u amerièko društvo.

B.M.: Da li verujete da æe se ova tradicija i obièaji nastaviti iz generacije u generaciju?

M.K.: Ja verujem, kao i mnogi amerièki Srbi, da æe se srpski obièaji i dalje upražnjavati, prenošenjem tih obièaja od crkve na zajednicu, sa oca na sina, sa majke na æerku, od generacije do generacije. Tokom cele godine mi upražnjavamo naše obièaje i proslavljamo praznike. Moja deca ih obležavaju, a uz Božiju pomoæ, to æe èiniti i njihova deca u buduænosti. Ne verujem da æe se to promeniti. Do sada se to nije promenilo jer su srpski verski obièaji i tradicija utemeljeni u veri -- u veri u Boga i našu crkvu -- koju su naši prvi doseljenici doneli sobom kada su stigli u Ameriku. Mi poštujemo te obièaje i tradiciju, koje volimo, štitimo i kojima se ponosimo.

B.M.: Da li bi ste želeli da uputite poruku našim slušaocima i gledaocima?

M.K.: Srbima u Srbiji i Srbima širom sveta -- Gods”s peace -- Mir Božiji, sreæan Božiæ i sreæna Nova godina.

XS
SM
MD
LG