Linkovi

Južnokorejske i ruske diplomate se nadaju mirnom rešenju spora - 2003-01-05


Južnokorejske i ruske diplomate su izrazile nadu posle razgovora da se spor sa Severnom Korejom može rešiti uskoro. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Losjukov je naveo da je razgovarao sa Kimom Hung Kjungom o tome kako da se severnokorejska vlada ubedi da odustane od svog nuklearnog programa. Losjukov i Kim Hung Kjung veruju, kako navode diplomatski izvori, da bi Severnoj Koreji trebalo garantovati bezbednost u zamenu za poništenje odluke o reaktiviranju nuklearnog postrojenja u Jongbjonu u kome je moguæe proizvesti obogaæeni uranijum za nuklearno oružje.

Amerièka vlada je, meðutim, odbila zahtev severnokorejske vlade da potpiše sporazum o nenapadanju. Ruske i južnokorejske diplomate tragaju za komrpomisnim rešenjem. Ruski predsednik Vladimir Putin je meðu nekolicinom svetskih lidera koji su uèinili zvaniènu posetu Pjongjangu. Predsednik Putin je za uzvrat bio dva puta domaæin izolovanom severnokorejskom lideru Kimu Dzong-Il-u.

Prošlog meseca, severnokorejska vlada je ponovo otvorila nuklearno postrojenje u Jongbjonu tvrdeæi da nije imala drugog izbora jer su Sjedinjene Države obustaville isporuke mazuta predviðene sporazumom iz 1994. godine.

XS
SM
MD
LG