Linkovi

Graðani Pjongjanga protestovali protiv amerièkog pritiska na severnu Koreju - 2002-12-29


Severnokorejski državni mediji su optužili amerièku vladu da se ometa napore za izmirenje. U komentaru zvaniènog lista “Rodong sinmun“ i centralne novinske agencije navedeno je da se sesevernokorejska vlada nada da æe spor biti rešen “miroljubivim putem“. Meðutim, SAD su okrivljene za poveæanje napetosti.

Severnokrejska vlada je saopštila da æe reaktivirati nuklearna postrojenja da bi proizvela elektriènu energiju jer su SAD i njihovi saveznici obustavili pošiljke preko potrebne nafte. Amerièka vlada je saopštila u oktobru da je severnokorejska vlada priznala da sprovodi program za proizvodnju nuklearnog oružja, èime krši sporazum sa SAD iz 1994. godine. Prema tom sporazumu, severnokorejska vlada se obavezala da zatvori nuklearna postrojenja u kojima je moguæe proizvoditi oružje. Za uzvrat, SAD i njihovi saveznici su se obavezali da æe slati sirovu naftu i izgraditi dve bezbednije nuklearne elektrane.

Severnokorejski mediji su takoðe izvestili danas da je deset hiljada Severnokorejaca protestovalo u Pjongjangu zbog pritiska SAD da se ukinu nuklearni programi u Severnoj Koreji. Demonstranti su takoðe pozvali svoje susede Južokorejce da im se pridruže u odupiranju -kako je reèeno ”amerièkom mešanju u korejske poslove“.

U meðuvremenu, japanski državni funkcioneri su saopštili da æe se japanski premijer Džunièiro Koizumi i ruski predsednik Vladimir Putin založiti iduæe nedelje na razgovorima u Moskvi za bezatomsko Korejsko poluostrvo.

Severnokorejska vlada je obeæala da æe uzeti u obzir zabrinutost amerièke vlade, ako ova potpiše sporazum o nenapadanju. Amerièka vlada je, meðutim, iskljuèila bilo kakve razgovore sve dok severnokorejska vlada ne odustane od nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG