Linkovi

Ruske vlasti strahuju da ima još žrtava - 2002-12-29


Rusko ministarstvo inostranih poslova je okrivilo meðunarodnu teroristièku mrežu za samoubilaèki bombaški napad u kojem je praktièno uništena glavna zgrada èeèenske vlade. Napadaèi su naleteli sa dva vozila puna eksploziva na zid koji je okruživao zgradu.

Ruska televizija je prikazala danas kako radnici odstranjuju velike delove betonsikh zidova zgrade. Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti veæi jer se veruje da ima još tela pod ruševinama. Ruske vlasti su okrivile za napad èeèenske pobunjenike koji se veæ više od tri godine bore protiv ruskih trupa za kontrolu u Èeèeniji. Pobunjenièke voðe su odbacile umešanost u taj napad. Pobunjenici tvrde da se bore za nezavisnost, dok ruska vlada tvrdi da ih finansiraju meðunarodne teroristièke organizacije.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je ukazalo u svom današnjem saopštenju da se èeèenski pobunjenici služe metodima “ oprobanim i upotrebljenim u drugim delovima sveta.“ Samoubilaèki napad na strogo èuvanu državnu zgradu u Groznom podstakao je pitanja o bezbednosti u Èeèeniji koja je navodno pod ruskom vojnom kontrolom. Ruski istražitelji nastoje da utvrde kako su dva, možda i tri vozila natovarena eksplozivom uspela da proðu kroz ruske vojne kontrolne punktove i stignu do državne zgrade u Groznom. Ruske vlasti su navele da su vozila imala ruske vojne registarske tablice i da su vozaèi nosili ruske vojne uniforme. Uništena zgrada je bila meðu samo nekoliko renoviranih zgrada u Groznom, mahom razorenom u ratu.

XS
SM
MD
LG