Linkovi

SAD poslale visoke izaslanike u Tursku - 2002-12-27


Odlazak u Ankaru treæeg po rangu funkcionera Stejt departmenta, Marka Grosmana i podsekretara za finansije Džona Tejlora odvija se u vreme kada turska vlada razmišlja o tome da li da pruži podršku Sjedinjenim Državama u moguæem ratu sa Irakom. Bušova administracija predlaže, kako je to opisala, ”znaèajno“ poveæanje amerièke pomoæi Turskoj. Ali u razgovoru sa novinarima predstavnik Državnog sekretarijata Filip Riker nije doveo u vezu tu pomoæ i tursku podršku amerièkoj vojnoj akciji, za koju je rekao da se predsednik Buš još nada da æe je izbeæi:

”Razgovarali smo sa mnogim zemljama, ukljuèujuæi Tursku, o potencijalnoj podršci ako bude neophodno da se silom sprovedu rezolucije Ujedinjenih nacija o razoružavanju Iraka. Ali ponavljam da je predsednik jasno predoèio kako je naš cilj da vojna akcija bude poslednje sredstvo,“ rekao je Filip Riker. ”

Najviše tursko politièko telo, Savet za nacionalnu bezbednost, razgovara danas o Iraku, ali je predstavnik Riker posebno naglasio da Grosman, nekadašnji amerièki ambasador u Ankari, i njegov tim neæe uèestvovati u tim razgovorima. Kao jedina islamska zemlja u NATO-u Turska je pružila kritiènu pomoæ Sjedinjenim Državama predvodjenoj koaliciji, tokom Zalivskog rata 1991. godine. Smatra se da Vašington sada nastoji da dobije pristanak na korišæenje baza u Turskoj u moguæem novom konfliktu. Turska štampa piše da Bušova administracija nudi Turskoj najmanje 5 milijardi dolara u neposrednoj ekonomskoj pomoæi i dugoroènoj podršci. U izjavi datoj u Ankari turski ministar inostranih poslova Jasar Jakis rekao je da se njegova vlada ne cenjka sa Sjedinjenim Državama o obimu nove pomoæi, za koju je rekao da bi ublažila ekonomsku štetu koju bi Turska pretrpela u moguæem regionalnom konfliktu. On je takodje rekao da prioritet njegove vlade ostaje miroljubivo rešenje iraèkog pitanja i da bi sva nastojanja trebalo usmeriti u tom pravcu. Funkcioneri Stejt departmenta kažu da je državni sekretar Pauel juèe telefonom razgovarao o Iraku i sa ruskim ministrom inostranih poslova Igorom Ivanovom.

XS
SM
MD
LG