Linkovi

Incident ispred beogradske Patrijaršije - 2002-12-25


Beogradski nadbiskup Stanislav Hoèevar služio je u crkvi Krista Kralja i u crkvi Svetih Æirila i Metodija, a u prazniènoj èestitki katolièkim i pravoslavnim vernicima poruèio je da je svaki ljudski život zaštiæen Božjom svetlošæu i da ga stoga treba tom istom Božjom svetlošæu odgajati.

Proslava Božiæa na badnje veèe po gregorijanskom kalendaru u Beogradu ostala je u senci nezapamæenog skandala kada je grupa od pedesetak mlaðih ljudi preèila ulazak anglikanskog sveštenika i diplomata meðu kojima je bio i britanski ambasador Èarls Kroford na sveèano bogosluženje Anglikanske crkve u kapeli Svetog Simeona Mirotoèivog u Patrijaršiji. Okupljeni su uzvikivali "Ne trebaju nam katolici ovde," a nisu se smirili ni posle izlaska patrijarha Pavla pred Patrijaršiju posle èega se on povukao u zgradu. Protoðakon Radomir Rakiæ izjavio je za RTV B 92 da su okupljeni graðani pevali svetosavsku himnu i da nisu hteli nikoga da slušaju.

Ovaj incident naišao je na žaljenje i brojne osude. Kabinet patrijarha srpskog Pavla izrazio je žaljenje zbog incidenta, a za grupu graðana istakao da nisu prijatelji ni srpskog naroda, ni Srpske pravoslavne crkve.

Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica ocenio je da je ta grupa mladiæa osramotila državu, narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. Pitanje je samo koliko je i da li je to nedostojno nasilništvo iskljuèivo plod neèijih izopaèenih pogleda na veru i svet a koliko je, možda, rezultat neèije opasne manipulacije, zapitao se Koštunica.

Predsednik Veæa graðana Savezne skupštine Dragoljub Miæunoviæ uputio je pismo britanskom ambasadoru u Beogradu Èarlsu Krofordu u kojem je izrazio najdublje žaljenje zbog incidenta. Republièki ministar vera Vojislav Milovanoviæ izvinio se predstavnicima Anglikanske crkve i ocenio da policija treba da utvrdi ko je odgovoran taj incident a savezni ministar za nacionalne i etnièke zajednice Rasim Ljajiæ najavio je da æe od državnog tužioca zatražiti da protiv uèesnika pokrene krivièni postupak.

Sveštenik Anglikanske crkve Filip Vorner rekao je da sinoænji incident neæe uticati na dobre odnose izmeðu Anglikanske crkve i Srpske pravoslavne crkve. Vorner je rekao da se službe njegove crkve u kapeli Patrijaršije tradicionalno održavaju još od dvadesetih godina 20. veka i da nikada ranije nije bilo sliènih incidenata. Ne znam ko su ti mladiæi, ali znam da ne predstavljaju Srpsku pravoslavnu crkvu i veoma mi je žao što nisu poslušali Njegovu Svetost, za kojeg imam najdublje poštovanje, rekao je Vorner.

XS
SM
MD
LG