Linkovi

Papa se založio za mir u svetu - 2002-12-25


Uprkos oblaènom, kišnom vremenu, ogroman broj vernika se okupio na trgu Svetog Petra da bi saslušao pontifikovu poruku povodom Božiæa. Vernici su aplaudirali i srdaèno pozdravljali papu koji je prolazio trgom u belom vozilu bez krova.

Osamdeset - dvo - godišnji pontifik narušenog zdravlja obratio se okupljenima, dok su milioni širom sveta pratili njegov govor na televizijskim ekranima.

U godišnjoj poruci povodom Božiæa - URBI ET ORBI - GRADU I SVETU, pontifik je zatražio od vernika svih religija da doprinesu uspostavljanju mira u SVETOJ ZEMLJI. Takoðe se založio za okonèanje, kako se izrazio : ” Besmislenog talasa slepog nasilja, “ da bi se ugasila sva žarišta koja još tinjaju, što se svakako može postiæi. ... Mada nije specifièno pomenuo Irak, reèi Jovana Pavla bi mogle da se shvate kao apel za spreèavanje novog rata.

Pontifik je takoðe govorio o Africi gde vlada užasna glad i gde tragièni unutrašnji sukobi još više ugrožavaju ionako nepodnošljive uslove života. Poglavar rimo - katolièke crkve je govorio i o onim delovima sveta koji prolaze kroz politièke, privredne i društvene krize.

Pontifik je zatražio od sveta da ne pokleknu pred : nepoverenjem, sumnjom i razoèarenjem. Kako je rekao, ne sme se dozvoliti teroristima da podstièu neizvesnost i strah. Papa je zatim poželeo svetu Sreæan Božiæ na - šezdeset i dva jezika.

XS
SM
MD
LG