Linkovi

Crna Gora æe možda u pomoæ pozvati FBI - 2002-12-24


To je u izjavi za podgorièki radio Antena M danas rekao potpredsjednik vlade Crne Gore Dragan Djuroviæ. On je rekao da je vlada odluèna da se suprotstavi organizovanom kriminalu, te da je bliska moguænost angazovanja FBI ili Interpola, kao neprikosnovenih medjunarodnih autortiteta, koji bi sproveli nezavisno ispitivanje svih sluèajeva trgovine ljudima u Crnoj Gori:

“Pošto smo odluèni u suprotstavljanju svim oblicima organizovanog kriminala, dakle i trgovini ljudima, meni je bliska moguænost da angažujemo nekoga ko ima neprikosnoveni medjunarodni autoritet -možda Interpol ili FBI - koji bi sproveli nezavisno ispitivanje svih sluèajeva trgovine ljudima u Crnoj Gori. Ne sumnjajuæi u sposobnost naše policije da se bori porotiv kriminala, mislim da bi to bio gest koji bi definitivno potvrdio odluènost crnogorske vlade da se u saradnji sa onima koji su u svijetu najkompetentniji, obraèuna sa ovim oblikom organizovanog kriminala.“

Danas u Podgorici zasjeda i ustavna potkomisija koja bi trebalo da usaglasi nacrt zakona o sprovodjenju povelje buduæe državne zajednice Srbije i Crne Gore. Sporno pitanje sada je naèin predstavljanja buduæe države u MMF i drugim svjetskim finansijskim institucijama. Prijedlog Beograda objasnio je Boško Ristiæ iz Demokratske stranke:

“Po ponudjenom predlogu, sadašnja NBJ koja nastavlja da radi kao NB Srbije privremeno bi zastupala finansijske interese Srbije i Crne Gore u medjunarodnim finansijskim institucijama i vršila komunikaciju i pružala garancije za preuzete kreditne aranžmane”.

Takav prijedlog nije prihvatljiv za zvaniènu Podgoricu, jer se time ne obezbjedjuje ravnopravnost država èlanica. Miodrag Vukoviæ, èlan crnogorske delegacije:

“Naš je prijedlog da to prelaznom periodu radi jedno koordinaciono tijelo koje bi èinili guvereneri ili predsjednici Savjeta centralnih banaka Srbije i Crne Gore i ministri finansija dvije države.”

Èlan tog tijela bio bi i ministar za medjunarodno-ekonomske odnose u buduæoj državi, a odluèivalo bi se konsenzusom.

Dodajmo da je RIK danas potvrdila da je na nadjeljnim izborima glasalo 45, 9 odsto gradjana i saopštila da se jos ne zna kada æe predsjednièki izbori u Crnoj Gori biti ponovljeni.

XS
SM
MD
LG