Linkovi

DPS ipak zadovoljna rezultatom izbora u CG - 2002-12-23


Predsjednièki izbori nisu uspjeli zbog nedovoljnog odziva biraèa - nije ispunjen zakonski cenzus da to bude natpolovièna veæina - kažu u organizacijama CEMI i CESID. Pravo glasa na juèerasnjim izborima iskoristilo je 209.800 biraèa.

Najviše glasova dobio je predsjednièki kandidat Filip Vujanoviæ –175.984, a potom nezavisni kandidat Dragan Hajdukoviæ-12 376. Posmatraèka misija OEBS-a pozitivno je ocijenila juèerasnje izbore, uz sugestiju da bi hitno trebalo pristupiti izmjeni zakonodavstva. Predsednièki kandidat vladajuæe koalicije Filip Vujanoviæ, ipak, nije nezadovoljan: “Moram da iskažem zadovoljstvo zbog toga što smo bili u prilici da uz jednu ogromnu destrukciju koja je bila od strane opozicije, ipak imamo izlaznost koja, iako nije obezbijedila da dobijemo cenzus, pokazuje da je Crna Gora u svom konstruktivnom nastojanju da se integrise u EU dobila znaèajnu podršku”.

I mandatar za sastav nove vlade Milo Djukanoviæ potencira porast broja glasaèa vladajuæe koalicije:

“Pokazalo se da smo za ova dva mjeseca od sjajne pobjede na parlmentarnim izborima do ovog prividnog neuspjeha, uveæali biraèko tijelo, što govori da se Crna Gora stabilno nalazi na putu reformi, demokratije i evropskih integracija. Takodje, treba kazati da je gospodin Vujanoviæ dobio toliko glasova koliko niti jedan kandidat u svim dosadašnjim predsjednièkim izborima u Crnoj Gori nije dobio u prvom krugu, što mislim da je veoma važna satisfakcija za gospodina Vujanoviæa, i konaèno, mislim da je ovo i jasna poruka onima koji su pozivali na bojkot”.

Djukanoviæ tvrdi da æe vlast u ponovljenom glasanju, kako je rekao, namaæi nedostajuæi broj glasaèa, a u to ne sumnja ni predsjednik opozicione SNS Božidar Bojoviæ:

“ Ovih nekoliko procenata koji su nedostajali do cenzusa, na ponovljenim izborima oni æe lako ostvariti pritiscima i svim mjerama represije koje su primjenili i sada, ali æe ih primjeniti u daleko veæem intezitetu”.

RIK æe naknadno odluèiti kada æe predsjednièki izbori u Crnoj Gori biti ponovljeni.

Miodrag Vlahovic, direktor Centra za regionalne i bezbjednosne studije iz Podgorice smatra da je onaj deo glasaca koji je nedostajao za pobedu kandidata vladajuce koalicije na strani DPS-a i SDP-a, a ne na strani onih koji su pozivali na bojkot

Srdjan Darmanovic, direkotr Centra za demokratiju kao najvazniju karakteristiku izbora smatra cinjenicu da je vladajuca koalicija sacuvala svoje biracko telo

Nebojsa Medojevic, direktor Centra za tranziciju razloge neuspeha izbora vidi u greskama vladajuce koalicije

XS
SM
MD
LG