Linkovi

Robert Hend o neuspelim predsednièkim izborima u Crnoj Gori - 2002-12-23


R.H.: Znam da su OEBS i drugi faktori pozvali crnogorske i srpske vlasti da ponovo razmotre da li im je izborni cenzus od 50 odsto plus jedan zaista potreban. U potpunosti se slažem sa OEBS-ovom procenom da ovaj uslov može da ohrabri bojkot izbora. Ipak, mislim da je veæi problem od toga apatija biraèkog tela koja je uz opozicioni bojkot izbora prouzrokovala neuspeh izbora.

Šta je pravo rešenje za ovaj problem po vama?

R.H.: Ja na ovo gledam iz dugoroène perspektive. Možda je kratkoroèno potrebno izvršiti izmene u izbornom zakonu, ali kao i u sluèaju Srbije, ovakav rezultat izbora je refleksija polarizovane politièke scene. To ohrabruje jednu ili drugu stranu da organizuje ili bar se nada i ohrabruje bojkot izbora. Po mom mišljenju, bojkot nije zdrava mera i treba joj pribeæi samo u ekstremnim situacijama. U uobièajenoj situaciji bolje je raditi u okviru sistema i kandidovati svog kandidata. Gradjani u Srbiji i Crnoj Gori moraju da shvate da demokratija može da funkcioniše jedino ukoliko se izlazi na izbori, s druge strane politièari moraju da zadovolje gradjane da bi oni imali za koga da glasaju. Ukoliko ih gradjani ignorišu to znaèi da postoji potreba za opsežnijim reformama koje bi reflektovale volju naroda.

Robert Hend je èlan Helsinške komisije koja se prvenstveno zanima za zaštitu ljudskih prava. Stoga smo ga pitali da li pravilo o obaveznoj izlaznosti štiti odredjena prava gradjana.

R.H.: Nema specifiènog propisa koje od odredjene zemlje zahteva pravilo od 50 procenata plus jedan. Nije ništa loše ukoliko ga u izbornom zakonu nema. Mogu da razumem koji su razlozi za njegovo postojanje, najvažniji je svakako davanje legitimiteta izabranima. Ipak u velikoj meri, stvar je diskrecionih prava svake zemlje da odluèi da li æe da ga uvrsti u svoj pravni sistem. Zakljuèak je da svaka zemlja treba da prouèi zašto gradjani ne izlaze na izbore. To se dešava i u Sjedinjenim državama. Kada ne izadje veliki broj gradjana kandidati ipak budu izabrani, ali se onda traže razlozi zašto je došlo do slabog odziva i to pokušava da se ispravi.

XS
SM
MD
LG