Linkovi

Severna Koreja onesposobila nadzornu opremu Meðunarodne agencije za atomsku energiju - 2002-12-22


Severnokorejska vlada je saopštila da je onesposobila osmatraèke ureðaje koje je Meðunarodna agencija za atomsku energiju postavila na nuklearni reaktor u Njongbongu. Meðunarodna agencija za atomsku energiju smatra da je taj reaktor bio korišæen za proizvodnju plutonijuma za nuklearno oružje pre nego što je bio zatvoren prema sporazumu sa SAD, iz 1994. godine.

Agencija je izvestila da su severnokorejske vlasti slomile veæinu peèata na opremi i pokvarili kamere na jednom od pet nuklearnih reaktora od pet megavata. Severnokorejska vlada je uzvratila da Meðunarodna agencija za atomsku energiju nije odgovorila na zahtev da sama ukloni osmatraèke ureðaje.

Poèetkom ovog meseca severnokorejska vlada je ukazala da je bila prinuðena da reaktivira sporni nuklearin reaktor jer su SAD i njihovi saveznici obustavili isporuke preko potrebne nafte Severnoj Koreji. Isporuke su obustavljene pošto je severnokorejska vlada priznala da sprovodi program za proizvodnju uranijuma za nukearno oružje, èime krši sporazum sa Sjedinjenim Državama iz 1994. godine.

Meðuarodno reagovanje je bilo munjevito. Predstavnik Stejt departmenta u Vašingtonu Lu Fintor je saopštio da je Bušova administracija apelovala na severnokorejsku vladu da ne reaktivira svoja iskljuèena nuklearna postrojenja. Južna Koreja zahteva da njen sused obnovi osmatraèku opremu Ujedinjenih nacija. Meðunarodna agencija za atomsku energiju apeluje na severnokorejsku vladu da udovolji ponovljenim zahtevima za konsultacije o zaštiti iskljuèenih nuklearnih postrojenja i da dozvoli da se zamene peèati i kamere. Nuklearna postrojenja su bila zapeèaæena i osmatraèke kamere postavljene da bi se nadžiralo povinovanje severnokrejske vlade sporazumu sa SAD. Severnokorejska vlada se obavezala tim sporazumom da zamrzne svoj program proizvodnje nuklearnog oruzja u zamenu za dva konvencionalna nuklearna reaktora i isporuke sirove nafte. Severna Koreja je u više navrata zahtevala da sa SAD potpišu sporazum o nenapadanju. No, predsednik Džordž Buš je ukazao da Severna Koreja mora ukinuti svoj program proizvodnje nuklearnog oružja pre zvaniènog dijaloga.

XS
SM
MD
LG