Linkovi

Vojni inspektori UN u Iraku još ništa nisu pronašli - 2002-12-22


Iraèka štampa je optužila SAD i Veliku Britaniju za “zloèinaèku zaveru, sa ciljem da razore Irak da bi se dokopale ogromnih rezervi nafte“. U listu pod kontrolom sina Sadama Huseina Udaja, te dve zemlje su optužene za “besramne laži“ o iraèkom oružju i za mešanje u rad inspekcijskih ekipa Ujedinjenih nacija. Iraèka vlada tvrdi da nema oružje za masovno uništenje. Prema jednom drugom iraèkom listu “ni jedno ljudsko biæe ne može dokazati postojanje neèega što ne postoji“.

Vojni inspektori Ujedinjenih nacija tragaju za zabranjenim nuklearnim, biološkim i hemijskim oružjem u mnogim postrojenjima, ukljuèujuæi istraživaèka, raketna, biološka, jednu fabriku hemijskih deterdženata i kompaniju koja proizvodi mineralnu vodu. Amerièki funkcioneri su ukazali, kako se navodi, da sa vojnim inspektorima dele obaveštajne podatrke o sumnjivim objektima. Meðu tim podacima su i satelitske fotografije. Amerièki funkcioneri apeluju na amerièku i britansku vladu da dostave sve raspoložzive informacije.

Glavni vojni inspektor Ujedinjenih nacija Hans Bliks je naveo da su obe vlade izvestile o vrstama oružja koje bi Irak mogao da ima, ali da su vojnim inspektorima potrebni podaci o specifiènim lokacijama. Vojni inspektori su posetili od povratka u Irak prošlog meseca desetine sumnjivih vojnih objekata i izvestili da nisu našli zabranjeno oružje.

XS
SM
MD
LG