Linkovi

U Avganistanu poginuo jedan amerièki i više nemaèkih vojnika - 2002-12-21


Predstavnici amerièke vojske su saopštili da je oružana borba izbila kada su ”neprijateljske snage“ napale amerièku patrolu od oko dvanaest vojnika u avganistanskoj pokrajini Paktiki, blizu granice sa Pakistanom. Saopšteno je takodje da je jedan amerièki vojnik umro od rana zadobijenih u napadu. To je prvi amerièki vojnik koji je poginuo na bojnom polju od maja ove godine u Avganistanu, ali treæi napad na amerièke vojnike ove nedelje. Amerièki vojni funkcioneri su izvestili da je jedan amerièki vojnik ranjen juèe u raketnom napadu u sušednoj pokrajini Asadabadu. On je u stabilnom stanju, pošto mu je ukazana pomoæ u vazduhoplovnoj bazi u Bagramu. Takodje ove nedelje, dva amerièka vojnika i njihov tumaè Avganistanac ranjeni su u ekploziji ruène granate baèene na njihovo vozilo u Kabulu.

Najnoviji napad je izvršen po dolasku naèelnika združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga generala Rièarda Majersa u jednodnevnu posetu amerièkim trupama u Avganistanu. General Majers je u razgovoru sa novinarima u vazduhoplovnoj bazi u Bagramu odbacio sugestiju da se bezbednosna situacija pogoršava u Avganistanu.

“Imali smo tragiènu smrt prošle noæi. Smatram, medjutim, da smrt nije povezana sa situacijom. Situacija se i dalje poboljšava. Ozbiljno razmišljamo o prelasku u, kako je mi nazivamo, stabilnu situaciju u veæem delu zemlje. Medjutim, još uvek ima veoma opasnih oblasti, naroèito u istoènom Avganistanu. Ali moja procena je da stvari postaju bolje za avganistanski narod i da mi napredujemo svakog dana, izjavio je general Majers.

Uprkos toj proceni generala Majersa, ima nagoveštaja da teroristi al-Kaide poveæavaju napade na amerièke vojnike u Avganistanu i susednom Paksitanu.

Ove nedelje u Karaèiju je uhapšeno nekoliko islamskih ekstremista. Pakistanske vlasti su saopštile, kako se navodi, da su uhapšeni ekstremisti pripremali samoubilaèke napade na amerièke i koalicione vojnike koji su odseli jednom hotelu u Karaèiju.

U medjuvremenu, predstavnici medjunarodnih bezbednosnih snaga u Avganistanu izvestili su da se jedan nemaèki vojni helikopter srušio blizu Kabula i da su medju poginulima veæinom èlanovi posade. Oko pet hiljada stranih vojnika je rasporedjeno u ratom opustošenom Kabulu da bi u njemu održavali red i mir.

XS
SM
MD
LG