Linkovi

Broj inspektora UN u Iraku se uveæava, a protivljenje ratu sve buènije - 2002-12-21


Vojni inspektori su nastavili svoju misiju dok je u iraèkim novinskim uvodnicima osvanula optužba da Sjedinjene Države propagiraju rat. Inspektori su tokom današnje potrage za zabranjenim oružjem ili dokazima o tom oružju, posetili nekoliko postrojenja u Bagdadu i okolini, ukljuèujuæi vojnu fabriku Al Nasr al Azeem. Novinska agencija Asošijetid pres je izvestila da je inspekcijska ekipa Ujedinjenih nacija posetila treæi dan za redom kompleks koji je bio angažovan u poslednjoj fazi proizvodnje nuklearne bombe.

U medjuvremenu, izašao je novi broj lista “Bebel“ pod kontrolom sina Sadama Huseina. List “Bebel“ je bio pod jednomeseènom zabranom. Jedna zapadna novinska agencija je navela da je u tom listu bilo izraženo gledište da Irak pod sadašnjim uslovima nema drugog izbora osim agresije. Drugi izvor je naveo da je u istom listu amerièki predsednik Džordz Buš žigosan kao krvoloèan èovek koji bije u ratne bubnjeve. Istovremeno, zvanièna iraèka novinska agencija je saopštila da je Sadam Husein razgovarao sa svojim vrhunskim savetniicima o razvoju regionalnih i medjunarodnih dogadjaja. Detalji razgovora nisu navedeni.

U egipatskoj prestonici Kairu preko pet stotina ljudi je demonstriralo danas pred katarskom ambasadom protiv korišæenja zemalja u oblasti Persijskog zaliva kao odskoène daske za moguæi napad na Irak. Vojni inspektori Ujedinjenih nacija su se posle èetvorogodišnjeg prekida vratili u Irak 27. novembra ove godine. Sada ih u toj zemlji ima preko stotinu.

XS
SM
MD
LG