Linkovi

Godišnji pregled: Kongres u novom sastavu - 2002-12-20


5. ovog meseca, na proslavi stotog roðendana senatora Stroma Tarmonda, senator Lot je rekao da bi celoj zemlji bilo bolje da je 48. izabrala za predsednika Tarmonda, kandidata koji se u to vreme zalagao za segregaciju. Pošto uprkos ponovljenim izvinjenjima senatora Lota bura izazvana tom izjavom nije jenjavala, i senator Lot je pod pritiskom sam odustao od položaja vodje veæine u Senatu, u nadi da æe tim potezom umanjiti štetu koju bi njegova nesmotrena opaska mogla da nanese Republikanskoj stranci. Bez obzira ko æe predvoditi republkance u Senatu, jedno je sigurno: medju njihovm najveæim prioritetima je pitanje nacionalne bezbednosti. Iako je verovatno da æe ono naredne godine dominirati kongresnim programom, isto se može reæi i za moguæi rat sa Irakom. Demokrate, poput senatora Džozefa Bajdena iz Delavera, ukazuju da æe vojna akcija pod voðstvom Sjedinjenih Država protiv Iraka znaèiti da æe neka druga pitanja biti stavljena u drugi plan.

“Trebalo bi da kažemo amerièkom narodu, a ja sam spreman da to uèinim: ako budemo primorani da krenemo u Irak zbog toga što se Sadam Husein nije povinovao - za izvesno vreme æemo morati da kažemo zbogom novom trajnom smanjenju poreze, znatnijem poveæanju finansiranja zdravstvenog osiguranja i mnogim drugim stvarima.”

Demokrate se protive želji predsednika Buša da u narednom desetogodišnjem periodu ustali smanjenje poreze u iznosu od bilion i trista milijardi dolara - koje je usvojeno prošle godine. Glavno pitanje za demokrate jeste šta uèiniti da bi se podstakla posustala amerièka ekonomija. To pitanje, veruju oni, predstavlja za Buša ”ahilovu petu“ dok razmišlja o moguæem reizboru 2004.

XS
SM
MD
LG