Linkovi

Senator Lot podneo ostavku - 2002-12-20


Povinujuæi se pritisku svojih republikanskih kolega, senator Lot je u pismenoj izjavi podneo ostavku na položaj lidera senatske veæine, rekavši da to èini u interesu izgradnje najbolje moguæe politièke platforme za buduænost zemlje. Lot se našao izložen lavini kritika zbog izjave koju je dao ranije ovog meseca, na proslavi stotog rodjendana senatora Stroma Turmonda, koji je najavio povlaèenje iz Senata. Lot je tada rekao da bi za zemlju bilo bolje da je 1948. godine za predsednika bio izabran kandidat Turmond, koji se tada zalagao za rasnu segregaciju. Ta izjava izazvala je politièku oluju, koja je sadržavala èak i retku kritiku republikanskog lidera od strane predsednika Buša. Republikanci u Senatu - medju njima i senator iz Virdžinije Džordž Alen - zabrinuti da bi kontroverza mogla da ih ometa u sprovodjenju svog programa, odmah su pozdravili Lotovu odluku:

”Brinulo me je to da æemo se - ako ne promenimo vodju i ne nadjemo nekoga ko adekvatno odražava naša uverenja, principe i ideje - zaglibiti u neaktivnost, umesto da u januaru krenemo napred, kako je potrebno.“

U pisanom saopštenju, predsednik Buš je rekao da poštuje odluku senatora Lota i da je zadovoljan što æe on nastaviti da služi svojoj zemlji u Senatu. Ostavka Trenta Lota stupa na snagu 6. januara, kada æe republikanski senatori odluèivati o tome ko æe ga naslediti. Senator iz Tenesija Bil Frist, bliski saradnik predsednika Buša, prvi je republikanac koji je izrazio interesovanje za taj položaj. Njegovu kandidaturu podržava nekoliko senatora, ukljuèujuæi Pita Domenièija iz države Nju Meksiko:

”Mislim da je to jasno i oèigledno i da bi trebalo da jednoglasno izaberemo Bila Frista.“

Buduæi vodja demokrata u Predstavnièkom domu, Nensi Pelosi iz Kalifornije, nazvala je Lotovu ostavku ”važnim korakom,“ ali je dodala da republikanci treba da uèine više po pitanju medjurasnih odnosa.

XS
SM
MD
LG