Linkovi

Javnost RS osudjuje Biljanu Plavšiæ - 2002-12-18


Predsjednik Vlade RS Mladen Ivaniæ rekao je danas da suðenje bivšem predsjedniku RS Biljani Plavšiæ za ratni zloèin pred Haškim tribunalom, ne bi trebalo da ima bilo kakve posljedice po RS, jer Haški tribunal, kako je naglasio, sudi pojedinicima.

“Može imati posljedice po pojedine politièke partije. Mislim da æe Srpska demokratska stranka biti pod pritiskom, ali rekao bih ništa posebno. Ništa više od onoga što je veæ do sada bio sluèaj”, rekao je Ivaniæ novinarima.

Ivaniæ je dodao da je priznavnje zloèina od strane Plavšiæ i njeno istupanje pred Tribunalom “naèin koji je ona izabrala da najbolje odbrani svoju poziciju pred Haškim tribunalom”.

Potpredsjednik Socijalistièke partije Republike Srpske Tihomir Gligoriæ takoðe smatra da bi priznanje krivice od strane Biljane Plavšiæ, kojoj se na teret stavlja djelovanje u politièkom udruženju može imati negativne posljedice po SDS.

”U istoriji imamo primjere gdje su odreðena politièka udruženja imala sankciju zavisno od politike koja je voðena u neko krizno vrijeme kada su na taj naèin snosile sankcije i odreðene stranke. Ja ne bih volio da se ovdje nešto tako dogodi, ali se može izvuæi zakljuèak i jedna bojazan da bi se to moglo pomenuti.“

Izostanak reakcija ovdašnje javnosti na postupak pred Tribunalom Gligoriæ tumaèi èinjenicom da se u javnosti od prvog dana stvorila klima prema kojoj Plavšiæeva nije smjela priznati krivicu.

”Biljana Plavšiæ tako je na neki naèin unaprijed osuðena od dijela srpske javnosti, i sada ostaje da èekamo presudu Tribunala koja bi trebala da potvrdi da se sudilo pojedincu a ne srpskom narodu i Republici srpskoj,“ zakljuèio je Gligoriæ.

Porparol SDS-a Dušan Stojièiæ izjavio je da je priznanje Biljane Plavšiæ njen individualni èin koji se, kako je naglasio, ni na koji naèin ne bi mogao imati negativne posljedice po Srpsku demokratsku stranku.

XS
SM
MD
LG