Linkovi

Porazni rezultati amerièke privrede - 2002-12-18


Dok je 2001. bila godina recesije, ovogodisnje privredne aktivnosti su bile mlake a oporavak ispod oèekivanja. Berzanske aktivnosti, u punom zamahu tokom 90-tih, opadaju vec trecu uzastopnu godinu, okonèavši ovu godinu sa najmanje 10 odsto gubitka. Od kako su cene akcija dostigle svoj vrhunac u martu 2000-te godine, sedam milijardi dolara je nestalo u finansijskim aktivama. Uprkos ogromnim gubicima, ekonomista na univerzitetu Severne Karoline, Jim Smith, smatra da se amerièki potrošaèi ne boje buduænosti:

“Ako zzelite da zaplašite Amerikance i Britance onda im predstavite šemu gubitka vrednosti njihovih nekretnina. Da li je promet nekretninama nesolidan i da li se o tome govori? To nije sluèaj i to nije pitanje koje optereæuje Amerikance.”

Profesor Smith je izjavio da u SAD cene nekretninama rastu pošto su kamatne stope najnizze za poslednjih 40 godina, a populacija raste. Medjutim, administracija predsednika Busha jasno pokazuje znake zabrinutosti zbog inertne privrede. Od sekretara za finansije, Pola O”Neilla, zatrazzeno je da podnese ostavku. U Beloj kuæi je zavladalo mišljenje da je bivsi predsednik kompanije Alco aluminum, O”Neill, postao preokupiran budzetskim deficitom koji se poveæavao, delimièno i zbog velikih poreskih snizzenja, što je doprinelo drastiènom smanjenju prihoda na federalnom nivou. O”Neill je govorio o poreskoj politici na jednom skupu poslovnih ljudi samo nekoliko nedelja pre nego što je podneo ostavku.

“Ne verujem da je odgovorno beskrajno pozajmljivati od generacija nase dece i unuka pod izgovorom da smo mi u veæoj nuzzdi nego što æe oni biti. Tu nema nikakve logike.”

O”Neill-a je zamenio drugi industrijalac, direktor jedne zzeleznièke kompanije, Johnom Snowom. Tokom ove godine došlo je do nekoliko znaèajnih korporacijskih bankrotstava. U julu, telekomunikaciona kompanija “ World Net” je pala pod steèaj, nakon što je objavila da je prevarila investitore, ukljuèujuæi registrovanje izdataka kao dobit u svojim finansijskim izveštajima. Privremeni glavni direktor ove kompanije, John Sidgmore, izjavio je pred jednim kongresnim komitetom, da je šokiran obimom finansijskih malverzacija.

“Mogu da vam kazzem jednu stvar. Nikada nisam mogao da zamislim tako nešto. Dok su malverzacije koje smo otkrili delo predjašnjeg rukovodstva, zzelim da se danas izvinem u ime svih nas u kompaniji “ World com”.

Kompanija “World com”, koja obavlja jednu treæinu globalnih aktivnosti na Internetu, i dalje posluje, ali su svakodnevne operacije pod sudskim nadzorom . Nekoliko direktora kompanije “World com“ optuzzeno je za krivièine prestupe u , kako se smatra, najveæem sluèaju bankrotstva u istoriji poslovnog sveta SAD. Predsednik Uprave federalnih rezervi, Alan Greenspan, izjavio je da velike nepravilnosti u sektoru rauènovodstva brojnih kompanija podrivaju poverenje u amerièki poslovni sektor.

“ Naš trzzišni sistem se bazira, do kritiène mere, na poverenju. Poverenje u naše kolege i poverenje u one sa kojima poslujemo.”

Drugi korporacijiski gigant, avio-kompanija United Ariline, je takodje krajem ove godine proglasila bankrotstvo. Oèekuje se da ce amerièka privreda pokazati bolje rezultate iduæe godine. Medjutim, ekonomisti nisu sigurni kojim æe se intezitetom oporavljati amerièka privreda.

XS
SM
MD
LG