Linkovi

SAD odluèile da rasporede raketnu odbranu - 2002-12-18


Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je da je jasan razlog zbog èega se kreæe u prevremeno rasporedjivanje ovog sistema - Sjedinjene države trenutno nemaju zaštitu protiv balistièkog raketnog napada, bilo iz Severne Koreje, bilo iz neke druge zemlje ili od strane neke teroristièke grupe. Prema reèima Ramsfelda, predsednik Buš je zbog napretka u protiv-raketnoj tehnologiji naredio instaliranje poèetnog sistema. On je ocenio da æe Amerikanci biti bezbedniji, ali i da moæ planiranog poèetnog odbrambenog sistema ne treba preuvelièati.

”Mislim da je sigurno bolje imati taj sistem nego ga nemati. Zbog toga smo i poèeli sa njegovim razvojem. Ne bih želeo da ga preuvelièam ili prehvalim, da pretpostavim da æe imati odredjene moguænosti za koje æe trebati vreme da se razviju.“

Pentagon navodi da æe po poèetnom planu 20 raketnih presretaèa biti rasporedjeno širom zemlje u toku dvogodišnjeg perioda koji poèinje 2004. Šesnaest raketnih sistema biæe na Aljaski i èetiri u Kaliforniji. Uz to, do 20 presretaèa biæe postavljeno na mornarièke brodove. Postojeæi radarski sistemi za rano upozoravanje biæe modernizovani na Aljasci, u Velikoj Britaniji i Grenlandu, kao i na brodovima. Ramsfeld odbacuje tvrdnje da je taj program vredan više milijardi dolara samo simboliène prirode ili da još nije usavršen za upotrebu imajuæi u vidu povremene probleme na testiranju.

”Nema tu nikakve simbolike. Mislim da je važno nešto zapoèeti i posle sticati iskustva i znanje koje je kasnije moguæe primeniti. Nema oružanog sistema koji nije usavršavan posle stavljanja u upotrebu.“

Pentagon u saopštenju navodi da je krajnji cilj ministarstva odbrane da postavi odbrambeni raketni sistem spreman da zaštiti ne samo Sjedinjene države veæ i njihove prijatelje i saveznike. Postavljanje raketnog sistema predstavlja ispunjenje predizbornog obeæanja amerièkog predsednika Buša. Po njegovim nalozima, Sjedinjene države povukle su se iz antibalistièkog sporazuma iz 1972. sa bivšim Sovjetskim Savezom da bi agresivnije krenule u testiranje novog sistema. Presretanje je na testovima uspelo u pet od osam puta. Najnoviji test održan je prošle nedelje ali nije uspeo pošto se presretaè i pogonska raketa nisu razdvojili na putu ka meti.

XS
SM
MD
LG