Linkovi

Afera sa krijumèarenjem žena i dalje potresa Crnu Goru - 2002-12-17


Rasvjetljavanjem afere Crna Gora se može defintivno afirmisati kao lider Balkana u borbi protiv medjunarodnog organizovanog kriminala. To je i predluslovza reforme i ukljuèivanje u procese ervopske integracije-rekao je crnogorski ministar policije Andrija Joviceviæ na sveèanosti povodom završetka obuke prve generacije žena policajaca u Danilovgradu:

“Crna Gora je ovih dana suoèena sa velikom kriminlnom aferom koja æe pokazati da li ova džava i njene institucije imaju snage da se sauprotstave i izadju na kraj sa kriminalom i u svojim redovima. Aktuelan sluèaj medjunarodnog lanca trgovine ljudima, èija je, na žalost, destinacija bila i Crna Gora predstavlja izazov i ispit ne samo za MUP, veæ ispit svim relevantnim institucijama crnogorske države koje moraju pokazati snagu i spremnost da se izbore sa ovim problemom i vrate gradjanima vjeru u institucije sistema i vladavinu zakona. Zakon se mora dosljedno sprovoditi prema svima koji se o njega ogriješe – bez izuzetka”.

Za to vrijeme, nastavljaju se hapšenja u vezi sa aferom trgovine ljudima. Istražnom sudiji bjelopoljskog suda danas je privedeno sedam osoba za koje se sumnja da su poèinili krivièno djelo trgovine ljudima i posredovanja u prostituciji. Osim njih, u bjelopoljskom sudu, gdje se nalazi specijalizovana ekipa isljednika, ispitano je još na destine osoba iz Bijelog Polja, Berana i Rožaja.

A pregovori oko sastava nove vlade, u kojoj neæe biti aktuelnog ministra policije Andrije Joviceviæa, i dalje traju. O toku pregovora zainteresovan je i amerièki konzul u Podgorici Hojt Brajan Ji koji bi o tome trebalo da razgovara sa predsjednikom SDP Rankom Krivokapiæem. GO SDP sugerisao je svom predsjedniku da ne pristane na kompromis koji nudi DPS, vec da istraje u poštovanju koalicionog sporazuma i aneksa o podjeli u svim segmentima crnogorske vlasti u kojima SDP traži petinu svog udjela. Ta stranka, za sada, ne pristaje da novi ministar policije bude Duško Markoviæ, doskorašnji šef službe državne bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG