Linkovi

Odjeci odluke Ala Gora - 2002-12-17


Al Gor je obelodanio svoju odluku na programu televizijske mreže CBS “60 minuta”. On je rekao da je - bez obzira što ima energiju i želju da još jednom pokuša da uðe u Belu kuæu - zabrinut da bi njegova kampanja bila dovoðena u vezu sa tesnim gubitkom od Džordža Buša na izborima 2000.

“Mislim da bi kampanja koja bi bila ponovni meè izmeðu mene i predsednika Buša neizbežno bila usmerena na prošlost što bi je, u odreðenoj meri, odvojilo od buduænosti, koja mislim da bi trebalio da bude u središtu svake kampanje.”

Mnogim demokratama je laknulo posle Gorove odluke. Politikolog sa Džordžtaunskog univerziteta, Stiven Vejn, ukazuje da su mnogi u stranci želeli da se neka nova liènost suprotstavi predsedniku Bušu 2004.

“Mislim da je njegov glavni razlog da se ne kandiduje ponovo to što ne želi opet da izgubi, jer bi to bio kraj njegove politièke karijere. U demokratskoj stranci je bilo mnogo nezadovoljstva, jer su demokrate smatrale da je on trebalo da pobedi, ali da je upropastio stvar.”

Senator Džozef Liberman iz Konektikata u ovom trenutku možda ima najviše koristi od Gorove odluke. Liberman je rekao da se neæe kandidovati ako Gor odluèi to da uèini, ali je sada izjavio da æe se verovatno kandidovati.

“Trebaæe mi još nekoliko nedelja da konaèno razmislim. To je velika odluka. Ona mora da proizaðe ne samo iz glave, nego i iz srca i duše.”

Odsustvo Ala Gora sa izbornog polja znaèi da demokrate nemaju izrazitog kandidata za svoju predsednièku nominaciju 2004. Evo šta o tome misli Alen Lihtmen, istorièar sa Amerièkog univerziteta u Vašingtonu.

“Gorovo povlaèenje je potpuno otvorilo ovu trku. U njoj sad može svako da pobedi. Sada je to više trka poput one 1976, kada niste imali izrazitog favorita i kada se relativno nepoznati kandidat, bivši guverner Džordžije po imenu Džimi Karter, pojavio i dobio nominaciju. U tom smislu sada mnogim demokratama koji smatraju da bi mogli da budu predsednik srce lupa mnogo brže.”

Dvojica demokrata su veæ preduzela korake da organizuju kampanju - senator iz Masaèusetsa Džon Keri i guverner Vermonta Hauard Din. Još nekolicina drugih razmatra uèešæe u kampanji, meðu kojima su i kongresmen iz Misurija Rièard Gephard, lider demokrata u Senatu Tom Dešl, senator Džon Edvards iz Severne Karoline i borac za ljudska prava iz Njujorka, Al Šarpton. Alen Lihtmen smatra da dvojica od pomenutih možda imaju neznatnu prednost.

“Ako biste hteli da hendikepirate trku ovoliko rano, oèigledno je da biste dali prednost senatoru Libermanu, jer je on dobro poznat kao Gorov bivši potpredsednièki partner, premda moram da priznam da se on baš nije mnogo proslavio u toj trci. Nije pokazao da je baš efikasan u kampanji. Drugi kome biste mogli da date malu prednost je senator Džon Keri. On je donekle šire poznat i veæ se organizovao i ima velike izglede da bude verovatni pobednik na prvim preliminarnim izborima u Nju Hempširu januara 2004, s obzirom da je iz susednog Masaèusetsa.”

Iako može izgledati da je rano da se govori o izborima 2004, stvarnost je da kandidati moraju da poènu da se organizuju i prikupljaju novac za pripremu prvog kruga stranaèkih predizbornih skupova i primarnih izbora, do kojih preostaje samo nešto više od jedne godine.

XS
SM
MD
LG