Linkovi

Predloženo osnivanje agencije za kontrašpijunažu - 2002-12-17


Komisija koju je predvodio bivši guverner države Virdžinije Džejms Gilmor upozorava u svom najnovijem izveštaju da Federalni istražni biro - skraæeno FBI - ne bi trebalo da bude pretvoren u tajnu policiju sa jedinim zadatkom da spreèava teroristièke napade. Gilmor je rekao da bi FBI trebalo da se usredsredi na sprovodjenje zakona dok bi nova obaveštajna agencija, pod nazivom Nacionalni centar za kontraterorizam, trebalo da prikuplja i obradjuje informacije o moguæim napadima:

”Ako uzmete neku organizaciju koja ima pravo da hapsi i date joj nov zadatak prikupljanja obaveštajnih podataka o teroristima, pa ona poène da te dve stvari povezuje, postoji opasnost da se takva organizacija polako pretvori u tajnu policiju.“

Predlog za poboljšanje amerièkih operacija u prikupljanju obaveštajnih podataka podnet je nedelju dana posle izveštaja jedne dvostranaèke kongresne komisije koja je predložila osnivanje funkcije šefa za obaveštajne aktivnosti, na nivou kabineta. Gilmorova komisija, koju je Kongres osnovao pre prošlogodišnjih teroristièkih napada na Sjedinjene Države, takodje je predložila ukljuèivanje amerièkih oružanih snaga u borbu protiv terorizma unutar zemlje, ali samo kao podršku civilnim vlastima. Džejms Gilmor je rekao da je zaštita gradjanskih sloboda od kritiène važnosti za pobedu u ratu protiv terorizma:

”Zaštita demokratije i sloboda amerièkih gradjana od vrhunske je važnosti za postizanje definitivne pobede u ovom sukobu. Izaæi iz ove krize bez umanjivanja naših sloboda ili naših suštinskih vrednosti jeste najvažniji cilj u ovoj igri. Ako budemo sprovodili bezbednost do te mere da se odreknemo onoga što nas èini Amerikancima, onda je pobedu odneo neprijatelj.“

U izveštaju Gilmorove komisije kaže se da su Sjedinjene Države odnele znaèajne pobede posle napada 11. septembra 2001., ali da mnogo toga preostaje da se uradi na spreèavanju novih udara na tlu Amerike. Iduæa godina biæe poslednja za ovu komisiju pa njen šef Džejms Gilmor kaže kako planira da se sada usredsredi na zaštitu kritiène infrastrukture u zemlji. On je rekao da je taj problem toliko veliki da bi trebalo osnovati posebnu komisiju za identifikovanje strategija za zaštitu kritiènih sistema, kao što su proizvodnja energije, transport i snabdevanje vodom.

XS
SM
MD
LG