Linkovi

Crna Gora još uvek nema vladu - 2002-12-16


SNP najavila je danas da æe upoznati OEBS sa pritiscima i ucjenama kojim se služi DPS u kampanji za predsjednièke izbore. Rijeè je o protivzakonitim postupcima režima, suprotnim medjunarodnim normama i standardima koji predstavljaju flagrantno kršenje ljudskih prava i sloboda - navodi se u saopštenju SNP-a. Pritiscima i ucjenama, gradjanima se saopštava da moraju izaæi na izbore, jer je za njihov uspjeh potrebno da izadje 50% plus jedan od ukupnog broja biraèkog tijela. Prijeti se otpuštanjem sa posla i navodno novom sistematizacijom – zakljuèuje SNP.

Lider SNS Božidar Bojoviæ izjavio je da èlanovi i simpatizeri te stranke neæe glasati na nedjeljnim predsjednièkim izborima, jer nemaju za koga:

“Pošto aktuelni kandidati ne ispunjavaju elementarne politièke uslove za funkciju predsjednika Crne Gore, SNS oèekuje da ovi izbori neæe uspjeti. Zbog toga je SNS spremna da na ponovo raspisanim izborima obnovi svoju inicijatovu i predloži kompletnoj opoziciji zajednièkog predsjednièkog kandidata”.

Božidar Bojoviæ, saznajemo, ne želi da odustane od ideje da zajednièki kandidat opozicije bude jugoslovenski ambasador u Rimu Miodrag Lekiæ. Bojoviæ je, takodje, oštro osudio crnogorsku vlast zbog ponašanja u predizbornoj kampanji.

Predsjednik Narodne stranke Dragan Šoæ izjavio je da partija neæe pozivati gradjane da bojkotuju predsjednièke izbore zakazane za 22. decembar, iako æe sama apstinirati od izbora.

Inaèe, spor koalicionih partnera DPS i SDP oko sastava nove vlade nije se približio rješenju. Mediji su objavili da postoji inicijativa da se èitava stvar odloži za period nakon nedjeljnih predsjednièkih izbora, kako bi štetne posljedice po zajednièkog predsjednièkog kandidata bile što manje. Pominje se da bi uskoro mogao biti usvojen aneks na koalicioni sporazum, kako bi se ubuduæe ministri u tri najvažnija resora - policiji, finansijama i spoljnim poslovima - birali konsenzusom.

XS
SM
MD
LG