Linkovi

Vrhovni sud odbio žalbu DSS - 2002-12-16


DSS se žalila na rešenje Republièke izborne komisije da su izbori bili neuspešni zbog nedovoljnog odziva biraèa, tvrdeæi da je u biraèkim spiskovima upisano više od 830.000 nepostojeæih biraèa i da je na izborima pobedio Vojislav Koštunica. Vrhovni sud Srbije je, meðutim, našao da je Izborna komisija ispravno utvrdila konaèan broj biraèa i ocenio da greške u liènim podacima graðana nisu uticale n ostvarivanje njihovog biraèkog prava, odnosno da je svakom upisanom biraèu bilo omoguæeno da glasa uz vazeæu liènu kartu ili drugu ispravu. Funkcioner Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec izjavio je da æe ta partija, kako je i najavila, poštovati odluku Suda, ali je u saopštenju stranka ocenila da je Vrhovni sud Srbije odbijanjem žalbe opravdao izbornu kraðu i da se oglušio o dokaze koje je ona podnela.

Za neuspele predsednièke izbore Demokratska stranka Srbije optuživala je srpsku vladu i njenog premijera, a potpredsednik te partije Dragan Maršiæanin danas je najavio da æe DSS pokrenuti pitanje poverenja Vladi ako odmah ne poène rad na novom Ustavu. Maršiæanin na pres konferenciji nije želeo da precizira kada æe njegova stranka pokušati rušenje Vlade, ali je istakao da æe se vrlo brzo videti da li postoji ozbiljna volja za rad na novom ustavu.

Srpski ministar pravde Vladan Batiæ tvrdi da se, mimo ultimatuma koje postavlja Demokratska stranka Srbije, u Vladi uveliko razgovara o novom ustavu.

Na politièkoj sceni beleže se komentari na osnivanje nove stranke G17 Plus. Potpredsednik Demokratske stranke Zoran Živkoviæ na pitanje o moguæoj saradnji dve partije kaže da æe se Demokratska stranka opredeliti tek pošto G17 plus za šest meseci donese svoj politièki program. Predsednik Demohrišæanske stranke Srbije Vladan Batiæ komentarišuæi moguæe koalicije G17 plus sa drugim strankama kaže da bi onaj ko sada pokuša da pravi koalicije, vrlo brzo postao njihov talac i to bi mu se vratilo kao bumerang. Analitièar Instituta društvenih nauka Sreæko Mihajloviæ nije mogao da precizira èije pristalice æe se opredeliti za G 17 Plus, ali je ocenio da ni Demokratska stranka ni Demokratska stranka Srbije neæe moæi da vladaju bez podrške nove stranke.

XS
SM
MD
LG