Linkovi

Klimavi položaj senatora Lota - 2002-12-16


Sastanak je zakazan za dan uoèi poèetka novog zasedanja Senata pod republikanskom kontrolom. Tema rasprave biæe izjava koju je senator Trent Lot dao ranije ovog meseca, a koja se mogla protumaèiti kao podrška rasnoj segregaciji. Te njegove reèi izazvale su politièku oluju koja je, uprkos više puta ponovljenim izvinjenjima, narasla i poèela da ugrožava njegov položaj buduæeg vodje veæine u Senatu. U nedelju se nekolicina republikanskih èlanova Kongresa založila za održavanje sastanka radi preispitivanja te njegove uloge. Senator iz Oklahome, Don Nikls, drugi po rangu republikanac u Senatu, prvi je zatražio nove izbore za lidera veæine. Senator iz Virdžinije Džon Vorner, odmah je podržao taj zathev u jednom programu televizijske mreže CNN:

”Naša je odgovornost, kao grupe, da se okupimo, donesemo odluku i idemo dalje, a ne da dozvolimo da se ova stvar povlaèi od jednog do drugog dana.“

Republikanci pokušavaju da se pregrupišu posle kontroverzne izjave senatora Lota u kojoj je rekao da bi za Ameriku bilo bolje da je na predsednièkim izborima 1948. godine bio izabran Strom Turmond, koji se tada zalagao za rasnu segregaciju. Senator Lot je to izjavio ranije ovog meseca, na proslavi stotog rodjendana senatora Turmonda, koji se posle toga povukao iz Senata. Prošle nedelje Lotovu izjavu oštro je kritikovao i predsednik Buš. U ponedeljak, u Beloj kuæi, predstavnik Ari Flajšer odbio je da komentariše moguæe nastojanje za smenu Lota sa položaja republikanskog lidera u Senatu. Flajšer se uzdržao od poziva politièki uzdrmanom senatoru da podnese ostavku:

”Predsednik ne smatra da bi on trebalo da se povuèe,“ rekao je Flajšer.

Trent Lot za sada odbacuje pozive da se odrekne vodeæeg položaja i veæ je zakazao pojavljivanje na televizijskoj mreži BET, èiji program je okrenut pretežno crnaèkoj publici, kako bi odgovorio na kontroverzu.

XS
SM
MD
LG