Linkovi

Severna Koreja upozorava na moguænost rata - 2002-12-16


Severnokorejska vlada redovno preduzima zajedljive verbalne napade na Sjedinjene Države. No, današnja osuda je izreèena povišenim tonom u jeku sve veæe napetosti zbog severnokorejskog programa proizvodnje nukleanog oružja. Severnokorejska vlada upozorava u svom dnevniku “Rodong Šinmun“ da Južna Koreja ne bi mogla izbeæi katastrofu i da Sjedinjene Države ne bi bile bezbedne ako izbije rat na Korejskom poluostrvu.

Severnokorejska vlada je ponovila svoj zahtev za sporazum o nenapadanju sa Sjedinjenim Državama. Ranije je izrazila spremnost da se suoèi sa medjunarodnom zabrinutošæu zbog svog programa proizvodnje nuklearnog oružja kada sporazum o nenapadanju bude potpisan. Amerièka vlada, medjutim, zahteva da se sporni severnokorejski program ukine pre bilo kakvih razgovora. Amerièka vlada je izvestila u oktobru ove godine da je severnokorejska vlada priznala da ima program proizvodnje nuklearnog oružja kojim se krše medjunarodni sporazumi. Posle tog priznanja, Sjedinjene Države i njuhovi saveznici su obustavili dostavu lož ulja Severnoj Koreji da bi je prinudili da odustane od tog programa.

Profesor na Univerzitetu Jonsei u Seulu Lee Džung-Hun smatra da severnokorejska vlada po svom starom obièaju žonglira na ivici rata.

”Da li Severnokorjeci žele rat. Mislim da ga ne žele. Smatram da nisu skloni samoubištvu. Ono što žele je ekonomska pomoæ, dalje isporuke energije, ukljuèujuæi, naravno, sirovu naftu.“

Napetost je porasla prošle nedelje posle saopštenja severnokorejske vlade da æe reaktivirati svoja nuklearna postrojenja koja su bila zamrznuta shodno sporazumu sa Sjedinjenim Državama 1994. godine. Severnokorejska vlada je takodje zapretila da æe ukloniti peèate i osmatraèke kamere iz svojih starih nuklearnih postrojenja pošto je Medjunarodna agencija za atomsku energiju - kako izgleda - zanemarila zahtev da ih sama ukloni. Južnokrejski predsednik Kim Dae-Džung ponovio je danas svoj apel za miroljubivo rešenje krize. Amerièki predsednik Džordž Buš, koji je žigosao Severnu Koreju kao deo “osovine zla“ sa Iranom i Irakom, izrazio je želju da se kriza reši putem diplomatije.

XS
SM
MD
LG