Linkovi

Arafatu i ove godine zabranjen odlazak u Vitlejem - 2002-12-15


Izraelska vlada okrivljuje Jasera Arafata da nije preduzeo mere za spreèavanje palestinskih samoubilaèkih i drugih napada na Izraelce. Izraelska vlada, kako se smatra, strahuje da bi Arafat mogao zloupotrebiti svoje prisustvo na ponoænom bogosluženju u crkvi Hristovog roðenja u Vitlejemu da bi javno kritikovao jevrejsku državu. Arafatu je i prošle godine bilo zabranjeno da ide u Vitlejem tokom Božiæa.

Pre godinu dana izraelska vlada je prekinula sve veze sa Arafatom i predoèila da æe pregovarati samo sa drugim palestinskim predstavnicima. Od tada, Arafat retko putuje izvan svog sedišta u Ramali na Zapadnoj obali. Iako je Musliman, Arafat je redovno prisustvovao božiænom bogosluženju u Vitlejemu od kako je taj grad predat palestinskim vlastima 1995, godine.

Palestinsko voðstvo je smesta osudilo najnoviju izraelsku zabranu. Arafatov predstavnik Nabil Abu Rudeinah je ukazao da je izraelska vlada tom zabranom pogazila obecanje dato amerièkoj vladi i hrišæanskim liderima da æe Arafatu biti dozvoljen pristup Vitlejemu.

Izraelski premijer Arijel Šaron je, meðutim, ukazao da je izraelska vlada i dalje privržena verskoj slobodi u Vitlejemu, iako je zabranila Arafatu da poseti taj grad. Komandant izraelske armije general Moše Jalon je saopštio da æe izraelske trupe biti stacionirane u Vitlejemu tokom cele prazniène sezone. Jedan izraelski bezbednosni funkcioner je naveo da još uvek stižu upozorenja da ekstremni Palestinci planiraju napade u Vitlejemu. Prema njegovim reèima, povlaèenje izraelskih trupa iz tog grada bi samo poveæalo izloženost Izraela terorizmu.

XS
SM
MD
LG