Linkovi

Poèinju trodnevni razgovori predstavnika Severne i Južne Koreje - 2002-12-15


Šef delegacije južnokorejkskog crvenog krsta Li Biung Vong je ukazao da æe predoèiti delegatima severnokorejskog crvenog krsta da severnokorejski program proizvodnje nuklearnog oružja ugrožava stabilnost na Korejskom poluostrvu. Prvobitno je bilo predvidjeno da se raspravlja o humanitarnim pitanjima, prvenstveno o ponovnom ujedinjenju porodica podeljenih granicom izmedju dve Koreje. No, južnokorejska vlada želi da se na dnevni red stavi i pitanje proizvodnje nuklearnog oružja u Severnoj Koreji posle saopštenja severnokorejske vlade prošlog èetvrtka da æe reaktivirati svoja nuklearna postrojenja zasnovana na uranijumu.

Severnokorejska vlada tvrdi da je bila prinudjena na taj korak jer je medjunarodni konzorcijum obustavio isporuke preko potrebne nafte. Isporuke nafte su prekinute pošto je amerièka vlada izvestila u oktobru ove godine da je severnokorejska vlada priznala da ima tajni program proizvodnje nuklearnog oružja. Tim programom se krše medjunarodni sporazumi, ukljuèujuæi i sporazum sa Sjedinjenim Državama iz 1994, kojim se severnokorejska vlada obavezala da æe obustaviti rad svojih starih nuklearnih postrojenja u zamenu za naftu i dva bezbednija nuklearna reaktora. U spornim nuklearnim postrojenjima se mogao proizvoditi materijal za nuklearno oružje.

Šef delegacije južnokorejskog crvenog krsta Li Biung Vong je upozorio da potezi svernokorejske vlade na nuklearnom polju unazadjuju rešenje humanitarnih pitanja izmedju dva suseda. Severnokorejska vlada je saopštila da æe ukloniti osmatraèke kamere iz svojih nuklearnih postrojenja, ukoliko Medjunarodna agencija za atomsku energiju zanemari zahtev da ih sama ukloni. No, Medjunarodna agencija za atomsku energiju i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan apeluju na severnokorejsku vladu da ne preduzme taj korak i da dozvoli medjunarodni inspektorima da ostanu u Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG