Linkovi

Antiamerièke demonstracije u Seulu - 2002-12-14


Hiljade Južnokorejaca okupljenih u centru Seula pevali su protestne pesme i mahali velikim transparentima. Proteste je podstaklo oslobaðanje dvojice amerièkih vojnika koji su u junu pregazili oklopnim vozilom dve južnokorejske uèenice. Oslobaðajuæa presuda je izazvala talas širokog gneva protiv Sjedinjenih Amerièkih Država. Zahtevi demonstranata su bili razlièiti: od direktnog izvinjenja predsednika Džordža Buša zbog pogibije dve južnokorejske uèenice, do povlaèenja amerièkih trupa iz Južne Koreje. Demonstranti su takoðe izrazili protivljenje pritisku amerièke vlade na Severnu Koreju da obustavi svoj nuklearni program.

Meðu demonstrantima je bio i student Ju Mi Sang: “Smatram da prisustvo amerièkih trupa u Juznoj Koreji ne doprinosi ponovom ujedinjenju dve Koreje. Smatram da bi amerièke trupe trebalo da se vrate kuæi. Amerièka vlada vrši pritisak na Severnu Koreju. Smatram da je to stvarno opasno. Mislim da Buš možda želi rat sa Severnom Korejom, smatra Sang

Severnokorejska vlada je saopštila ove nedelje da æe reaktivirati svoja nuklearna postrojenja koja su bila zabrznuta shodno sporazumu sa Sjedinjenim Amerièkim Državama iz 1994. godine. Sjedinjene Države, Južna Koreja i druge savezièke zemlje apelovale su više puta na Severnu Koreju da odustane od svog nuklarnog programa, ali je ona ostala prkosna. U glasilu severnokorejske komunistièke partije izražava se doslovno “goruæa nmržnja prema Jenkijima“ i istièe da je Severna Koreja spremna da nanese “gorak poraz i smrt,“ ukoliko bude napadnuta od Amerike.

Predsednik Džordž Buš se izvinio zbog pogibije dve južnokorejsake uèenice u saobraæajnoj nesreæi. Njegovo izvinjenje je preneo amerièki ambasador u Seulu. Buš se takoðe izvinio sinoæ u telefonskom razgovoru sa južnokorejskim predsednikom Kimom Dae-Džungom.

Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je naveo da je predsednik Buš obeæao da æe blisko saraðivati sa južnokrejskom vladom da bi se izbegle sliène nesreæe u buduænosti. Predstavnica južnokorejske vlade je navela da su se dvojica predsednika takoðe složila da saraðuju u postizanju miroljubivog rešenja krize sa Severnom Korejom. Prema reèima iste predstavnice, Buš je iskljuèio vojni napad na Severnu Koreju. Južnokorejske politièke stranke su pozdravile, kako se naglasile, "zakasnelo izvinjenje predsednika Buša".

Glavi kandidati na predsednièkim izborima iduæe nedelje obeæali su da æe revidirati južnokorejsko - amerièki sporazum da bi se južnokorejskim vlastima dala veæa ovlašæenja nad amerièkim vojnicima optuženim za krivièna dela u Južnoj Koreji. Neprijateljstvo južnokorejske javnosti veæ je prinudilo dva predsednièka kandidata da zauzmu oštriji stav prema Sjedinjenim Amerièkim Državamaa i moglo bi ogranièiti fleksibilnost nove južnokorejske vlade u odnosima sa Severnom Korejom.

XS
SM
MD
LG