Linkovi

Obnova severnokorejskog nuklearnog programa ”neprihvatljiva“ - 2002-12-13


Portparol Bele Kuæe Ari Flajšer je saopštio da su se dva lidera dogovorila da traže mirno rešenje nuklearnog spora i ne dopuste, kako se Flajšer izrazio, ”uobièajeno poslovanje sa Severnom Korejom“.

Severna Koreja je juèe saopštila da reaktivira nuklearna postrojenja zatvorena prema sporazumu sa Vašingtonom iz 1994. godine. Amerièki zvaniènici kažu da postrojenja mogu da se koriste za proizvodnju atomskih bombi. Severnokorejski predstavnici tvrde da su to pogoni za proidzvodnju elektriène energije. Flajšer je saopštio da je predsednik Kim rekao da je ta odluka ”neprihvatljiva“ i dodao da ”sadašnje okolnosti“ èine savez Južne Koreje i SAD ”važnijim nego ikada“.

Pjongjang je povukao taj potez nakon amerièkog presretanja tovara severnokorejskih raketa upuæenog Jemenu, kojem je potom dozvoljeno da nastavi put. Severna Koreja je saopštila da je to bio ”neoprostivi èin piratstva“ koji je ugrozio severnokorejski suverenitet. Flajšer je rekao da su amerièki službenici imali pravo da pretraže brod u meðunarodnim vodama - u okviru borbe protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG