Linkovi

Amerièka administracija o odbrani amerièkih vojnika - 2002-12-11


U novom strategijskom dokumentu koji se tièe oružja masovnog uništenja, navodi se da predsednik Buš zadržava pravo da odgovori ”sveobuhvatnom silom“ ukoliko Sjedinjene Države, njihovi vojnici u inostranstvu, ili pak prijatelji i saveznici budu napadnuti hemijskim, biološkim ili nuklearnim oružjem. U strategiji Bele kuæe se, pored potencijalnog nuklearnog odgovora Sjedinjenih Država, naglašava i nada da æe upotreba oružja masovnog uništenja biti osujeæena putem efikasne obaveštajne službe, nadgledanja, presretanja, i sprovodjenja zakona na domaæem planu. Takodje se navodi da æe Sjedinjene Države preduzeti aktivnu odbranu da bi omele, onemoguæile i uništile svako oružje masovnog uništenja pre no što ono pogodi cilj. Dodaje se da je pretnja da æe teroristi upotrebiti to oružje jedan od najveæih bezbednosnih izazova Amerike.

Taj izveštaj, koji se danas podnosi Kongresu, zamenjuje direktivu iz 1993. godine o oružju masovnog uništenja koja je, po mišljenju administracije predsednika Buša, išuviše ogranièena, jer se bavi samo ne-širenjem tog oružja. U izveštaju se kaže da nova strategija, prihvatanjem aktivnih mera protiv širenja oružja masovnog uništenja, ”predstavlja fundamentalnu promenu u odnosu na prošlost“ jer koristi prednosti nove tehnologije, osnaženog akcenta na prikupljanju obaveštajnih podataka i stvaranja novog partnerstva sa bivšim neprijateljima. Visoki funkcioner administracije je izjavio da je cilj da ”najopasnije tehnologije na svetu ne dospeju u ruke najopasnijih ljudi na svetu“.

Što se tièe domaæe scene, strategijski dokument na šest strana navodi da æe novi Sekretarijat za unutrašnju bezbednost pomoæi da se pripreme spasilaèke ekipe koje bi mogle da reaguju u sluèaji napada hemijskim ili biološkim oružjem. U inostranstvu, æe, kako se navodi u istom dokumentu, administracija predsednika Buša nastaviti da odvraæa države, koje poseduju oružje masovnog uništenja, od saradnje sa zemljama koji žele da se tog oružja domognu, time što æe snabdevaèe smatrati odgovornim za naèin na koji se oružje koristi. Visoki amerièki funkcioneri istièu da je taj dokument dopuna doktrine o nacionalnoj bezbednosti, objavljene u septembru, kojom Amerika zadržava pravo da izvrši preventivni napad na one koji prete njoj i njenim saveznicima.

XS
SM
MD
LG