Linkovi

DSS podnela žalbu Vrhovnom sudu - 2002-12-10


Èlan Predsedništva Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec izjavio je da je ta stranka podnela žalbu Vrhovnom sudu Srbije na konaèan broj biraèa koji je utvrdila Republièka izborna komisija i izrazio oèekivanje da æe svet reagovati kao kada je poèinjena izborna kraða 1996. i 1997. godine. Tim struènjaka Demokratske stranke Srbije je, prema izjavama funkcionera te partije, do sada utvrdio 450.000 pogrešno upisanih biraèa, a procenjuje, a æe ih ukupno biti oko 600.000.

Ovakve postizborne poteze Demokratske stranke Srbije predsednik Demokratske alternative Nebojša Èoviæ ne odobrava, iako je na izborima podržao kandidata DSS–a Vojislava Koštunicu. Èoviæ podseæa da je i pre izbora svima bilo poznato da su biraèki spiskovi bili neažurirani i ocenjuje da æe Srbija ipak dobiti predsednika.

S druge strane, predsednica republièke Skupštine Nataša Miæiæ izjavila je da nije obavezna da u roku od 60 dana raspiše nove predsednièke izbore.

Neuspeli predsednièki izbori mogli bi da izazovu i krizu Vlade èiji je pad Demokratska stranka Srbije najavljivala ukoliko izbori ne uspeju. Prilika za novo odmeravanje politièkih snaga ukazala se u parlamentarnoj raspravi o budžetu za narednu godinu. Šef poslanièke grupe Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov izjavio je da æe se kroz usvajanje paketa poreskih zakona videti da li Vlada ima veæinu u Parlamentu.

Srpski ministar finansija Božidar Ðeliæ smatra da je neusvajanje budžeta samo predigra za izglasavanje nepoverenja vladi, ali veruje da do toga ipak neæe doæi.

XS
SM
MD
LG