Linkovi

Studentski nemiri u Iranu - 2002-12-10


Studenti na univerzitetu Alameh u Teheranu morali su da pobegnu kroz zadnja vrata slušaonice, nakon što je 15 pripadnika milicije Basidž pokušalo da upadne u prostoriju. Studenti su slušali govor predsednika iranskog Pokreta slobode, Ebrahima Jazdija, koji se zalagao za slobodu govora i poštovanje ustava.

To je drugi uzastopni dan tokom koga su dogmatski islamisti napali jedan pro-reformski studentski skup, nastojeæi da obustave proteste protiv iranskog režima.

Studentske demonstracije širom Irana su poèele prošlog meseca nakon što je iranski sud izrekao smrtnu presudu pro-reformskom profesoru istorije, Hašemu Agadžariju, koji je proglašen krivim zbog toga što je doveo u pitanje vlast islamskog sveštenstva. Iranski Vrhovni apelacioni sud je najavio da æe preispitati tu presudu. Mada je studentima sada zabranjeno da demonstriraju na ulicama iranskih gradova, dozvoljeno im je da održavaju skupove na univerzitetima.

U medjuvremenu, brat pro-reformskog iranskog predsednika, Mohamada Hatamija, Mohamad Reza Hatami, upozorio je dogmatske verske aktiviste da bi Iran mogao da se suoèi sa revolucijom sluènom islamskoj revoluciji 1979. godine, ukoliko vlada ne ispuni oèekivanja studenata.

XS
SM
MD
LG