Linkovi

Bivši amerièki predsednik Džimi Karter primio Nobelovu nagradu za mir - 2002-12-10


Bivši predsednik Karter primio je nagradu za mir tokom sveèanosti u gradskoj veænici Osla. Po prijemu nagrade održao je kratak govor u kome je rekao da je traganje za mirom važnije nego ikada jer svet postaje sve opasniji. Karter je odao priznanje Ujedinjenim nacijama zbog uloge te svetske organizacije u rešavanju svetskih problema, rekavši da sve zemlje moraju da poštuju njene odluke.

”Pažljivo razmotrene odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija moraju se sprovoditi. Isuviše èesto se pokazalo da je alternativa nekontrolisano nasilje i proširenje sfere neprijateljstava.“

Bivši predsednik je rekao da Irak mora u potpunosti da se povinuje rezoluciji Saveta bezbednosti o inspekcijama naoružanja. On je takodje rekao da se mora sprovoditi rezolucija broj 242, koja se tièe konflikta na Bliskom istoku. Tom rezolucijom se zahteva od Izraela da se povuèe sa okupiranih teritorija u zamenu za pravo da živi u bezbednosti sa svojim susedima. Karter je pomenuo i humanitarnu i ekonomsku pomoæ koju pruža njegova fondacija Karterov centar, sa aktivnostima u svim krajevima sveta. On je rekao da svoj centar smatra sredstvom za hvatanje u koštac sa suštinskim uzrocima mnogih konflikata i sa ekonomskom neravnopravnošæu:

”Mogli bismo da odluèimo da ublažimo patnje. Mogli bismo da odluèimo da saradjujemo na uspostavljanju mira. Mi možemo i moramo da sprovedemo te promene.“

Medju zvanicama na sveèanosti bili su norveški kralj i kraljica, a u okviru prigodnog programa pevala je amerièka operska pevaèica Džesi Norman.

XS
SM
MD
LG