Linkovi

Džimi Karter sutra prima Nobelovu nagradu - 2002-12-09


Na konferenciji za novinare, bivši amerièki predsednik je izjavio da smatra da je Odbor za dodelu Nobelove nagrade odluèio da ga nagradi pre svega zbog ukupne delatnosti njegove organizacije, Karterovog centra, osnovane pre 20 godina. Centar aktivno dejstvuje u 65 zemalja, pomažuæi u iskorenjivanju infektivnih bolesti, nadgledanju izbora i posredovanju u regionalnim sukobima. Predsednik Karter je rekao da je organizacija bila u stanju da pomogne nekim narodima kojima je pomoæ najpotrebnija.

“Uistinu smo se oglušili prema zemljama koje su najteže pogoðene siromaštvom na svetu i koje su napaæene i zapuštene, pa èak i prema stanovnicima izolovanih sela u tim zemljama kojima ni sopstvena vlast ne pomaže. Tu se najviše ponosim onim što je uèinjeno pod mojim voðstvom i voðstvom moje supruge tokom proteklih 20 godina.”

Džimi Karter je proteklih godina možda najpoznatiji po nadgledanju izbora u zemljama širom Afrike, Azije i Latinske Amerike. Takoðe je igrao glavnu ulogu u pokušajima rešavanja konflikta, meðu kojima su i oni u Etiopiji i Sudanu. Karter je objasnio da je to proizašlo iz onoga što smatra svojim najveæim predsednièkim uspehom - istorijskog sporazuma iz 1978. u Kemp Dejvidu, izmeðu Izraela i Egipta. Te godine je malo nedostajalo da podeli Nobelovu nagradu sa izraelskim i egipatskim liderima. Ipak, bivši predsednik Sjedinjenih Država ukazuje da je razoèaran što su pokušaji da se obezbedi trajan mir na Bliskom istoku bili neuspešni.

“To je pojedinaèni element koji najviše uznemirava u svim neprijateljstvima i nesporazumima i mržnji, pa èak i nasilju na svetu.”

Bivši predsednik je komentarisao i situaciju u Iraku, rekavši da i dalje veruje da rat može da se izbegne ukoliko Bagdad u potpunosti bude saraðivao sa inspektorima Ujedinjenih nacija.

“Ukoliko bude postojala saradnja prema proceni Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ne vidim razlog za oružani sukob.”

Pojedini analitièari smatraju da je Odbor za Nobelovu nagradu za mir nagradio predsednika Kartera delimièno da bi izrazio zvoje protivljenje sadašnjoj politici Sjedinjenih Država prema Iraku. Džimi Karter æe primiti Nobelovu nagradu na današnjoj (utorak) sveèanosti u Gradskoj skupštini u Oslu.

XS
SM
MD
LG