Linkovi

Vatrena stihija u Australiji - 2002-12-08


Nakon pet dana vanrednog stanja, australijske vlasti su saopštile da se situacija poèela da se popravlja. Najmanje 80 požara je gorelo u okolini Sidneja. Niže temperature i umereni vetrovi pomogli su vatrogascima u savladavanju velikog broja požara. Kiša koja je prognozirana za utorak æe takoðe stvoriti dalje pogodne uslove za gašenje požara, koji i daje gore van kontrole severno od Sidneja i u Plavim planinama na zapadu tog grada. Veliki broj požara, kako se smatra, ili su namerno podmetnuti ili su ih izazvali nepažljivi pušaèi. Premijer Novog Južnog Velsa, Bob Kar je apelovao na lokalne žitelje da budu pažljiviji:

“Bacanje opušaka iz automobila u sadašnjim vremenskim uslovima je bezobzirno prema lokalnim žiteljima i prema ostalim Australijancijma, izjavio je Kar.

Lokalne vlasti upozoravaju da opasnost od požara ni izdaleka nije prošla, s obzirom da æe veæ sutra podruèje biti zahvaæeno jakim vetrovima. 4,000 vatrogasaca se nalazi na prvoj liniji fronta radi zaštite kuæa od desetine požara. Nove vatrogasne ekipe su na putu iz susednih pokrajina dok Australija prolazi kroz najgoru sušu u poslednjih 100 godina.

XS
SM
MD
LG