Linkovi

Amerika i Britanija tvrde da je Irak zadržao i ubrzao neke programe naoružanja - 2002-12-08


Vojni eksperti Ujedinjenih Nacija u Njujorku i Medjunarodne agencije za atomsku energiju u Beèu, poèeæe uskoro da prouèavaju dokumentaciju od oko dvanaest hiljada stranica. Iraèka vlada je predala juèe deklaraciju o svom naoružanju vojnim inspektorima Ujedinjenih nacija u Bagdadu. Predata dokumentacija æe biti preneta danas transportnim avionom C-130 ”Herkules“ u Lanarku na Kipru i trebalo bi da bude u rukama vojnih eksperata Ujedinjenih nacija i Medjunarodne agencije za atomsku energiju sutra ujutru.

Jednoglasno usvojenom rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1441 od iraèke vlade se zahteva da dostavi pun izveštaj o nuklearnom, biološkom i hemijskom oružju. Izveštaj podleže verifikaciji vojnih inspektora Ujedinjenih Nacija u Iraku.

Iraèka vlada je predoèila da æe podneta dokumentacija pokazati da ima aktivnosti i tehnoloških metoda kako u mirnodopske tako i vojne svrhe, ali da nema oružja za masovno uništenje. Amerièka i britanska vlada tvrde da ima dokaza da je Irak zadržao i èak ubrzao neke programe proizvodnje zabranjenog oružja.

Vojni inspektori Ujedinjenih Nacija poèeli su da tragaju za zabranjenim oružjem u Iraku prošlog meseca. Danas su pretražili jedan objekat za preradu ruda u Bagdadu i fabriku pesticida u blizini Bagdada koja je u prošlosti bila povezana sa programom proizvodnje hemijskog oružja. Zatvoreni objekat za preradu ruda, svojevremeno je korišæen za preradu uranijuma. Još dvadesetak vojnih inspektora æe uskoro stiæi u Bagdad. Juèe je stigla dodatna oprema, ukljuèujuæi prvih nekoliko helikoptera koji æe omoguæiti inspekcije praktièno na svakom mestu u Iraku.

XS
SM
MD
LG