Linkovi

Putin i Buš razgovarali preko telefona o svernokorejskom nuklearnom programu - 2002-12-06


Portparol Bele Kuæe Ari Flajšer izjavio je da su predsednici Buš i Putin danas razgovarali preko telefona, nakon Putinove poslednje turneje po Kini, Indiji i Kirgistanu. Flajšer je istakao da su razgovarali o zajednièkim naporima Rusije, Kine i SAD da ubede Severnu Koreju da se odrekne programa proizvodnje nuklearnog oružja.

”Njih dvojica su razgovarala o situaciji na Korejskom poluostrvu i važnosti da se obezbedi da se Severna Koreja povinuje meðunarodnoj zajednici i založi za denuklearizovanu zonu na Korejskom poluostrvu, saopštio je Flajšer

Prema sporazumu sa SAD iz 1994. godine, Severna Koreja je trebalo da obustavi svoj program nuklearnog naoružanja u zamenu za nuklearne elektrane i drugu pomoæ. Nakon dvogodišnje pauze, Vašington i Pjongjang su u oktobru nastavili razgovore o bezbednosti na visokom nivou. Za te razgovore predstavnici SAD kažu da je tokom njih Severna Koreja priznala da nastavlja sa radom na nuklearnom programu. Flajšer kaže da su predsednici Buš i Putin takoðe razgovarali i o sporu izmeðu Indije i Pakistana oko Kašmira.

XS
SM
MD
LG