Linkovi

Sledi period eksplozivnije i opasnije aktivnosti vulkana Etna - 2002-12-06


Usijana lava, koja teèe niz planinu Etna zahvatila je jednu èetinarsku šumu dok vatrogasci prate njen tok kako bi obezbedili da ne ugrozi ljude i zgrade. Put do Sapience, jedinog preostalog turistièkog objekta na Etni, je zatvoren. Skijaška sezona bi pod normalnim uslovima veæ bila u toku. Medjutim, ski lift je progutala lava i turistima je zbog opasnosti zabranjen prilaz planini.

Najnovija vulkanska aktivnost, koja je poèela 27. oktobra, krajem novembra je primorala lokalne vlasti na Siciliji da pozovu armiju u cilju izgradnje zemljanog zida za spasavanje objekta Sapienca. Etna, najaktivniji vulkan u Evropi, i dalje izbacuje lavu, oblaci crnog pepela stižu èak do Afrike, a italijanske vlasti su prinudjene da redovno zatvaraju aerodrom u Kataniji. Medjutim, uprkos nezgodama i opasnosit, stanovnici okolong podruèja vole svoj vulkan i kažu da ne žive u strahu od Etne.

Mariapaola Vitalini kaže da je malo prepadnuta ali ne zbog lave koja pruža dovoljno vremena za beg. Ono što je plaši je zemljotres. Nekoliko zemljotresa je nedavno potreslo planinu i izazvalo panièan beg gradjana iz njihovih kuæa. Najnoviji potres ove nedelje uzrokovao je urušavanje krova jedne škole ali niko nije povredjen. Uprkos aktivnosti vuklana, stanovnici i lokalni funkcioneri su optmistièni. Etna, èija prethonda erupcija se odigrala 1992., nije vulkan koji ubija, tvrde oni. Medjutim, struènjaci se slažu da se vulkan postepeno kreæe ka periodu eksplozivnije i opasnije aktivnosti. Ali, smatraju oni, gradovi na padinama Etne su, bar za sada, bezbedni.

XS
SM
MD
LG