Linkovi

Pentagon o Iraku - 2002-12-06


Ramsfeld je predoèio šta priželjkuje kao ishod sadašnje konfrontacije izmeðu meðunarodne zajednice i Iraka: da Sadam Huseinu napusti vlast i ode u izgnanstvo mirnim putem:

“Mogli bi da odluèe da je kraj igri i da bi Sadam Husein i njegova porodica mogli da napusti zemlju -- to bi bio dobar ishod”.

No, amerièki sekretar za odbranu je na današnjem brifingu za novinare u Pentagonu takoðe rekao da bi iraèki lider mogao da ostane na vlasti -- kada bi rešio da saraðuje sa vojnim inspektorima UN-a koji tragaju za hemijskim, biološkim i nuklearnim oružjem u Iraku.

“Mogao bi da zakljuèi da je igra gotova, da svoju zemlju otvori i kaže: evo tu se nalazi oružje masovnog uništenja; tu su struènjaci koji su ga konstruisali; ljudi koji su radili na njihovoj proizvodnji; i rešili smo da ostanemo na vlasti i budemo odgovorni èlanovi meðunarodne zajednice”.

Ramsfeld je takoðe ukazao da bi Irak mogao da nastavi dosadašnje poricanje i obmanjivanje u nastojanju da spreèi vojne inspektore da obave svoj posao. U tom sluèaju, rekao je amerièki sekretar za odbranu, sledeæu odluku æe morati da donesu Ujedinjene nacije, a ne samo Sjedinjene Države.

“Ukoliko Ujedinjene nacije žele da ostanu relevantne, moraæe da se suoèe sa realnošæu da ne mogu dozvoliti da iraèki režim ignoriše još jednu rezoluciju svetske organizacije.”

Ramsfeld je ovo rekao odgovarajuæi na novinarska pitanja u Pentagonu nakon razgovora sa ministrom odbrane Južne Koreje, koji boravi u poseti SAD.

XS
SM
MD
LG