Linkovi

Buš o Iraku - 2002-12-06


Predsednik Buš je izjavio nebrojano puta da Irak poseduje oružje masovnog uništenja i da æe to oružje upotrebiti. Irak pak tvrdi da to nije taèno, da ne poseduje bilološko, hemijsko i nuklearno oružje, i da æe tu tvrdnju argumentovati u izveštaju Ujedinjenim nacijama koji treba da dostavi do 8. decembra. Portparol Bele kuæe Ari Fajšer obacuje iraèke demantije i kaže da predsednik Buš i sekretar za odbranu Donald Ramsfeld ne bi tako otvoreno i uporno tvrdili da Irak poseduje oružje masovnog uništenja da za to nemaju solidne dokaze. Flajšer ukazuje da Irak pokušava da zavara svet, i da Bagdad ima iza sebe dugu istoriju laži i obmana.

Prema reèima predstavnika Bele kuæe, SAD poseduju obaveštajne podatke koji ukazuju da Irak poseduje navedene oružane programe. On kaže da se ti podaci dostavljaju inspektorima U-N-a koji se nalaze u Iraku, ali je odbio da kaže u kojoj meri. Administracija predsednika Buša vrši pritisak na svetsku organizaciju da usvoji planove o poveæanju broja inspektora kojima bi se dalo više opreme. Mada predsednik Buš odbija da komentariše svakodnevne dogadjaje vezane za potragu za iraèkim oružjem, on ostaje pri tvrdnji da sudbina procesa inspekcije zavisi od iraèkog predsednika Sadama Huseina.

”Inspektori su tamo, ne da se igraju ”žmurke“ nego da potvrde da li æe gospodni Sadam Husein da se razoruža.“

Tokom kratkog razgovora sa novinarima amerièki predsednik je upitan da li je rat protiv Iraka verovatan ukoliko iraèki predsednik bude odbio da se povinuje zahtevima o razoružanju.

”To pitanje treba da postavite Sadamu Huseinu. Na njemu je da donese odluku.“

Džordž Buš je upozorio da su SAD spremne da povedi koaliciju koja æe Irak razoružati silom, ukoliko Sadam Husein to ne uradi na miroljubiv naèin.

XS
SM
MD
LG