Linkovi

Inspekcije naoružanja u Iraku - 2002-12-06


Iraèki predsednik Sadam Husein, govoreæi na zvaniènom skupu kojim je obeležen poèetak ramazanskog Bajrama, rekao je da Iraèani žele da pokažu inspektorima da u zemlji nema oružja masovnog uništenja i pozvao Iraèane da pruže podršku inspektorima. Komentari iraèkog lidera emitovani na televiziji su njegova prva izjava o procesu inspekcija od kako je prošle nedelje tim Ujedinjenih nacija poèeo potragu za zabranjenim oružjem. Inspektori uzimaju dva slobodna dana zbog muslimanskog praznika.

Iraèki potpredsednik je juèe uputio oštru kritiku inspektorima. Obrativši se grupi Egipæana koji su doputovali u Bagdad, Taha Jasin Ramadan je optužio inspektore da u stvari špijuniraju za obaveštajne službe Sjedinjenih Država i Izraela. Gospodin Ramadan je rekao da je zadatak inspektora da prikupe informacije na osnovu kojih bi mogao da se izazove rat sa Irakom. Iraèki potpredsednik je posebno kritikovao prekjuèerašnji dolazak inspektora u jednu od predsednièkih palata, ustvrdivši da su inspektori pokušali da izazovu stražare da im zabrane ulaz. Da su to èuvari zaista uèinili, rekao je potpredsednik Ramadan, mogli bi da budu optuženi za kršenje rezolucije Ujedinjenih nacija, èime bi se uspostavili uslovi za napad na Irak.

Komentari iraèkog potpredsednika su izreèeni neposredno pred 8. decembar, krajnji rok za podnošenje kompletnog izveštaja o hemijskom i biološkom naoružanju i drugim programima iraèkog naoružanja. Funkcioneri Ujedinjenih nacija i Sjedinjenih Džava ukazuju da æe nakon podnošenja tog izveštaja obim inspekcija u velikoj meri da se poveæa.

XS
SM
MD
LG