Linkovi

Klinton poziva demokrate na akciju - 2002-12-04


Bivši amerièki predsednik, Vilijam Clinton, izjavio je da Demokratska stranka može da se oporavi od znaèajnih gubitaka na prošlo - meseènim kongresnim izborima. ... Ali je naveo da demokratska stranka mora amerièkom narodu ponuditi jedinstven stav, uz jasno iznete vrednosti, i naglasak na nacionalnoj bezbednosti i borbi protiv terorizma, ukoliko želi da 2004. godine osvoji kontrolu nad amerièkim Kongresom, i Belom kuæom :

” Na nama leži ogromna odgovornost da saraðujemo na ujedinjenju ove zemlje kada se radi o pitanjima bezbednosti, i da ponudimo bolje ideje za brojne probleme. Ne moramo da budemo liberalniji, ali moramo da na progresivan naèin budemo prisutni u politièkom životu. Moramo da zauzmemo jasan i odluèan stav u vezi sa nacionalnom bezbednošæu. Moramo da uporedimo rezultate naših i njihovih nastojanja, i moramo da budemo èvrsti i disciplinovani. “

Klinton je to rekao èlanovima Saveta demokratskog voðstva, - grupi Demokrata umerenih pogleda, u èijem je osnivanju osamdesetih godina prošlog veka i sam uèestvovao. Umereni pogledi tog Saveta pomogli su mu da 1992. godine bude izbaran u Belu kuæu. ... U skoro jedno - èasovnom govoru, Klinton je pozvao Demokrate da se suprotstave rasprostranjenom uverenju da Demokratska stranka nije zainteresovana za bezbednost zemlje. Biši predsednik je rekao da njegova stranka mora naglasiti da je jedan demokratski senator prvi predložio osnivanje novo - uspostavljenog Sekretarijata za domaæu bezbednost, što Bušova administracija predstavlja kao sopstveno veliko dostignuæe. ... Klinton je dodao da Demokrate treba da jasnije iznesu uverenje da je borba protiv terorizma mnogo važnija nego moguæi sukob sa Irakom :

” Kakav bi stav trebalo da zauzmemo u vezi sa bezbednošæu ? Al - Kaida bi trebalo da nam bude najvažnija. Irak je takoðe znaèajan, ali je ta teroristièka mreža mnogo opasnija za našu bezbednost, kao što smo mogli da se uverimo posle nedavnih napada u Keniji, i na Baliju. “

Klinton je takoðe kritikovao nedavno smanjenje poreza, koje je sprovela Bušova administracija, sa obrazloženjem da je preduzeto pre nego što su bili poznati izdaci, i da je usvojeno bez uvodjenja dovoljno mera za stimulisanje privrede. ... Bivši predsednik je više pozvao Demokrate da uzvraæaju na napade Republikanaca u sredstvima izveštavanja, i da se više zalažu za vrednosti koje istièe demokratska stranka.

Klinton je ukazao da Demokrate treba da razmisle, duboko udahnu i nastave dalje, jer, kako je rekao, par izbornih poraza nije tako znaèajan kao žrtve istorijskih prvaka koji su položili život na oltar konstruktivnih promena.

XS
SM
MD
LG