Linkovi

Poseta ruskog predsednika Indiji - 2002-12-04


Posle sastanka predsednika Putina i indijskog premijera Atala Beharija Vadžpajia, dva lidera su izjavila da imaju istovetne stavove prema meðunarodnim pitanjima kao što su Irak i terorizam u svetu. U zajednièkom saopštenju, obe zemlje su ukazale da se zalažu za diplomatsko i politièko rešenje krize oko razoružavanja Iraka i da se energièno protive svakoj jednostranoj vojnoj akciji protiv te zemlje. Indija i Rusija su takoðe izrazile odluènost da preduzmu mere za predupreðivanje i odvraæanje opasnosti od - kako se navodi - “korena terorizma u zajednièkom susedstvu”. Obe zemlje su istakle da ne bi trebalo da bude dvostrukih aršina u borbi sa tom opasnošæu. Podsetimo da se obe zemlje suprotstavljaju islamskim ekstremistima - Indija u Kašmiru, a Rusija u Èeèeniji. Na zajednièkoj konferenciji za novinare, predsednik Putin je pozvao Indiju i Pakistan da poštuju obavezu da pomognu u smanjenju zategnutosti u južnoazijskom regionu. Govoreæi uz pomoæ prevodioca, ruski predsednik je takoðe zatražio od Islamabada da ispuni obeæanje da æe se obraèunati sa terorizmom.

“Moje mišljenje je da u tom sluèaju nije važno samo da Islamabad prekine puteve ubacivanja ekstremista u Kašmir tako što æe kontrolisati granicu prema državi Džamu i Kašmir, nego i da pojaèa rad na likvidiranju cele teroristièke infrastrukture u tom regionu.”

Indija i Rusija su takoðe izrazile rešenost da ožive ekonomske veze i potpisale nekoliko sporazuma tražeæi naèin na koji trgovinska razmena izmeðu dve zemlje može da se poveæa u odnosu na sadašnji godišnji nivo od milijardu i po dolara. Prilikom razgovora sa indijskim poslovnim ljudima, predsednik Putin ih je pozvao da poveæaju ulaganja u Rusiji i osnivaju zajednièka preduzeæa. Dve zemlje takoðe pojaèavaju vojnu saradnju i pregovaraju o nekoliko važnih ugovora o oružju. Rusija i Indija su dugotrajne saveznice. Ovo je druga poseta ruskog predsednika u protekle dve godine i oèekuje se da æe još više pojaèati njihovo strateško partnerstvo.

XS
SM
MD
LG