Linkovi

Buš: rano je govoriti o uspešnosti inspekcija - 2002-12-04


Zvaniènici Ujedinjenih nacija su izjavili da izgleda da se proces inspekcija odvija dobro i da se èini da Irak saraðuje. Meðutim, predsednik Buš opominje da treba biti oprezan.

“Mi ovo radimo pet dana - posle jedanaest godina prevara i lukavština.”

Amerièki predsednik je upozorio da su inspekcije tek u poèetnoj fazi i da je iraèki lider poznat po svom prkošenju.

“Proces tek poèinje i svet æe uskoro da proceni da li Sadam Husein èini ili ne ono što se od njega traži, odnosno da li se - u ime mira - u potpunosti razoružava.”

Predsednik Buš je rekao da Amerikanci i svet više neæe da tolerišu bilo kakav pokušaj Sadama Huseina da se - kako je doslovno rekao - “igra” sa zahtevom meðunarodne zajednice da se razoruža.

“Ovo više niukom sluèaju nije igra u smislu ‘jedno æu da kažem, a drugo da uradim‘. Od njega oèekujemo da se razoruža i sada to zavisi od njega, a vreme æe pokazati da li je voljan to da uradi.”

Zvaniènici iz Bele kuæe su izjavili da predsednik neæe iz dana u dan i iz sata u sat da komentariše odvijanje inspekcijskog procesa. Portparol Arijel Flajšer je izjavio da je predsednik skeptièan, ali da nikada do sada nije rekao da veruje da inspekcije neæe uspeti. U kratkom razgovoru sa novinarima, predsednik Buš se držao iste teme. Zamoljen da prokomentariše optimistiène izjave generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, amerièki predsednik je promenio brzinu i u oštim crtama podsetio na godine tokom kojih je Irak govorio da æe se povinovati odlukama Ujedinjenih nacija, da bi uistinu samo stavljao inspektorima prepreke na put. Predsednik Buš je rekao da je prerano za procene, ali je zapazio da Irak do nedelje treba da preda kompletan spisak svojih oružja za masovno uništavanje i raketnih sistema povezanih sa time.

“On æe uskoro da objavi da li ima ikakvo oružje. Godinama je govorio da ga nema. Ovog puta æemo videti da li ga ima ili nema. Ako ima, oèekujemo da bude potpuno uništeno i prijavljeno.”

Amerièki predsednik je rekao da, sve u svemu, ne izgleda da najnovije akcije Sadama Huseina nagoveštavaju da je nestrpljiv da se povinuje. Predsednik je podsetio da Irak ponovo otvara vatru na britanske i amerièke avione koji patroliraju zonama zabranjenog letenja i ispoljava prkos u podužim pismima Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG